• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

05.02.2023

19:54

SVAKI SRPSKI VOJNIK ĆE NOSITI MOĆNU BORBENU PUŠKU! Koristi super metak, a efikasnost vojske podiže na viši nivo

rina.rs

Društvo

SVAKI SRPSKI VOJNIK ĆE NOSITI MOĆNU BORBENU PUŠKU! Koristi super metak, a efikasnost vojske podiže na viši nivo

Podeli vest

Vojska Srbije doživljava svoju najveću modernizaciju do sada, a osim brojnih naprednih i kompleksnih sistema poseban akcenat je dat na vojnika i njegovo lično naoružanje

Posle ispitivanja i proba na vojnim vežbama, odlučeno je da modularna automatska puška M19 "Zastava oružja" postane standardna borbena puška Vojske Srbije, otkriva dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, prenosi Politika.

- Vojska Srbije koristi puške Zastava M70 i M21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo nemačke 'Hekler i Koh' puške G36 i HK-416 i belgijske puške 'Skar' i niz snajperskih pušaka. Takođe u upotrebi, za sada u manjem obimu, imamo i našu modularnu pušku M19 koja je po nama revolucionarno rešenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, sa odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vežbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30 odsto - rekao je on i dodao:

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

- Mi planiramo da ona postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacionih vozila. Ipak, najrevolucionarniji deo je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi - kaže Miloradović.

Pomoćnik ministra odbrane ističe da je srpski vojnik danas znatno bolje opremljen nego ranije.

- Sve specijalne jedinice Vojske Srbije su opremljene kompletom zaštite balističke opreme T-18, a dobar deo pešadijskih jedinica kompletima T-19 čija se proizvodnja i opremanje nastavlja. Svaki pomenuti komplet zaštitne opreme ima preko 20 elementa, u koje za razliku od prethodnih vremena spadaju i štitnici za kolena i laktove, zaštitne naočare, rukavice i drugo, a sama balistička oprema je lakša, komfornija i sa većim nivoom zaštite. Vojnik je dakle znatno bolje opremljen nego ranije, znatno je mobilniji, a što sve u borbi znači život. Osim pomenute domaće zaštitne opreme sve specijalne jedinice su opremljene najsavremenijim stranim streljačkim naoružanjem i optoelektronikom - objašnjava Miloradović.

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

Takođe, pripadnici Vojske Srbije dobili su i nove "Teleoptikove" termovizijske nišane koji znatno povećavaju efikasnost streljačke vatre i danju i noću. Razvijena je i uvedena u upotrebu individualna kamuflažna oprema nove generacije, kao i prekrivke za borbena oklopna vozila, na primer tenkove, a koje redukuju veliki procenat toplotne emisije tako da maskira i borca i borbenu tehniku baš u termovizijskom spektru, piše Politika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MLADEN

pre 1 godinu

Totalna Gluposti!!! To je za Logistiku i za Vojnika Katastrofa!!! Ili idu sve Puske na 6,5 ili ostaje 7,62

Petar JVetar

pre 1 godinu

Ма браво! Најзад да неко схвати значај војске у датом окружењу и на овој локацији. Од Римљана овде нон-стоп пролазе неке војске које харају све.

POGLEDAJTE KAKAV JE "REFORMATOR" BIO PONOŠ! Vučević do detalja objasnio kako se u Vojsci Srbije radilo onda, a kakvo je stanje danas!
Politika

POGLEDAJTE KAKAV JE "REFORMATOR" BIO PONOŠ! Vučević do detalja objasnio kako se u Vojsci Srbije radilo onda, a kakvo je stanje danas!

U vreme dok je Ponoš bio uticajni reformator sistema odbrane i obavljao razne dužnosti uključujući i funkciju Zamenika Načelnika Generalštaba, kao što smo do sada 100x rekli, uništeno je 522 komada oklopne tehnike i haubica uključujući i 398 tenkova i okopnih transportera i samohodnih protiv tenkovskih topova i to po ceni manjoj od 1500€ za komad, uz plaćanje sečenja od 1200€ za komad, tako da je praktično prihodovano 300€ za komad tenka ili haubice, rekao je potpredsednik SNS Miloš Vučević odgovarajući lideru Pokreta Srce Zdravku Ponošu.

03.02.2023

18:11

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija