• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

07.02.2023

21:09

DUPLE KAZNE ZA GAZDE!? Za nekoliko dana novi zakon "na stolu", ako je radnik ugrožen - katanac na gradilište

Društvo

DUPLE KAZNE ZA GAZDE!? Za nekoliko dana novi zakon "na stolu", ako je radnik ugrožen - katanac na gradilište

Podeli vest

Kada se usvoji novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čiji nacrt je juče usvojio Socijalno-ekonomski savet, poslodavci u Srbiji moraće da obezbede mnogo veći nivo bezbednosti na radu, a radnici će biti dužni da sve propisane mere zaštite primenjuju

Kako bi se sve ovo sprovelo u delo, posle usvajanja sledi donošenje podzakonskih akata u čiju izradu će biti uključeni svi socijalni partneri. Koliki je značaj ovog propisa potvrđuje i to što je sednici Socijalno-ekonomskog saveta prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić i ministri članovi SES. Predlog zakona će verovatno biti utvrđen na sednici Vlade ove nedelje, a planirano je da se vrlo brzo nađe pred poslanicima.

U tekstu Nacrta postoje neki novi izrazi, kao što su: radna sredina, radilište, rad na visini, u dubini, ozbiljna, neizbežna i neposredna opasnost, radno mesto sa povećanim rizikom, rad od kuće, na daljinu...

- Uvodi se veći nivo kompetencija stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih onih koji rade na poslovima bezbednosti i zdravlja na radu i njihovo kontinuirano usavršavanje znanja - kaže Dunja Cicmil, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i predsednica radne grupe za izradu zakona.

Precizirane su, tvrdi ona, i obaveze poslodavca u oblasti građevinarstva, kao jedne od najrizičnijih delatnosti. Svaki od izvođača je dužan da izradi propisan elaborat o uređenju gradilišta, ako oni traju duže od tri dana u kontinuitetu i da nadležnoj inspekciji prijavi početak obavljanja poslova.

- Pored obaveze poslodavca da zaposlenom izda na upotrebu ličnu zaštitnu opremu u skladu sa aktom o proceni rizika, propisana je i obaveza da mu istu obezbedi u ispravnom stanju i obuči ga za njeno pravilno korišćenje - navodi Cicmil.

Naša sagovornica ističe da će u slučaju teške ili smrtne povrede na radu gazda biti dužan da u roku od osam dana zaposlene dodatno obuči na tim radnim mestima. Novina u odnosu na važeći propis je propisivanje obaveze poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu u redovnim intervalima, a najkasnije u roku pet godina od prethodnog pregleda.

- Uvodi se i pregled i ispitivanje električnih i gromobranskih instalacija, a bitne novine se odnose na obaveze poslodavca da izda dozvolu za rad kod određenih visokorizičnih poslova. Tu se misli na radove na visini, u dubini, skučenom prostoru, ili u prostoru sa potencijalno eksplozivnim atmosferama - objašnjava direktorka Uprave za BZR.

Propisana je i veća nadležnost inspektora rada kada je u pitanju zabrana rada na privremenim ili pokretnim gradilištima od tri, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta su utvrđene okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, odnosno kada se utvrdi da je radnik neposredno ugrožen. Inspektor je dužan da tu zabranu javno istakne, a gradilište vidno obeleži.

Prema mišljenju Čedanke Andrić iz UGS "Nezavisnost" novi propis u svakom slučaju podiže nivo bezbednosti na radu i povećava kazne za kršenje zakonskih odredaba.

- Uspeli smo da deo naših sugestija unesemo u Nacrt, ali posao nije završen već ćemo odmah krenuti u izradu podzakonskih akata - rekla je ona i dodala:

- Zalažemo se i za formiranje odbora za bezbednost u firmama sa više od 50 zaposlenih kao i uvođenje koordinatora za bezbednost na nacionalnom i regionalnom nivou...

I Savez samostalnih sindikata Srbije dao je pozitivno mišljenje na Nacrt zakona, a zamenik predsednika ove sindikalne centrale Goran Milić je ocenio da je Nacrt korak napred.

- Do sada je vladalo mišljenje da su za povrede na radu krive obe strane, ali se više ukazivalo na krivicu radnika u smislu da oni ne poštuju postojeće mere zaštite, a sada se insistira na tome da i poslodavci snose deo krivice - kaže Milić, pa nastavlja:

- Međutim, sa druge strane imamo poslodavce koji ulaganje u bezbednost shvataju kao dodatni trošak. Nekako često zaboravljamo da je život najvažniji i da moramo da uradimo sve da bi predupredili povredu...

DUPLE KAZNE ZA GAZDE

Zakon o bezbednosti i zaštiti na radu jedini je iz prethodnog vladinog mandata koji se neće raditi iz početka, kako to obično biva kada se promeni ministar u čijoj je nadležnosti. Pošto socijalni partneri nisu imali primedbe, procedura je nastavljena bez nove radne grupe.

Pooštrena je kaznena politika, pa su sada maksimalne kazne povećane sa milion na dva miliona dinara. Prema predlogu, poslodavcima se ostavlja rok od dve godine od stupanja na snagu ovog zakona da organizuju svoje poslovanje u skladu sa zakonom.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

STANARI STAMBENOG DELA "GENEKSA" NEZADOVOLJNI! Novi vlasnik poslovnog dela platio kvadrat samo 400 evra!? A imali su druge planove...
Društvo

STANARI STAMBENOG DELA "GENEKSA" NEZADOVOLJNI! Novi vlasnik poslovnog dela platio kvadrat samo 400 evra!? A imali su druge planove...

Nakon što je poslovna polovina Geneks kule u Narodnih heroja 41-43, jednog od simbola prestonice, u ponedeljak prodata za 2,4 milijarde dinara iliti nešto preko 20 miliona evra, stanari kule na broju 41 tvrde da će ostati bez 41,8 miliona dinara koje potražuju od "Generaleksporta" (u stečaju od 2015. godine) za održavanje stambenog dela

07.02.2023

23:10

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija