• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

15.02.2023

13:59

Danas se obeležava Svetski dan dece obolele od raka! U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od kancera

printscreen

Društvo

Danas se obeležava Svetski dan dece obolele od raka! U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od kancera

Podeli vest

U celom svetu obeležava se Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR, organizovaće skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 20 gradova širom Srbije.

- Ohrabrujuće je što je procenat izlečenja jako visok, a to je preko 85 posto, rekao je Darko Šijakinić iz NURDOR-a. Najvažnije je da obolelu decu i roditelje neko sasluša - kaže Milica Šimonović koja je pobedila rak.

Ove godine, još jednom, akcija će biti posvećena dobrovoljnom davalaštvu krvi. Svakog dana u našoj zemlji jedno dete nažalost oboli od kancera. Tokom lečenja često moraju da primaju transfuzije i to je ono što im takođe spasava život.

Centralna manifestacija ove godine se održava pod sloganom "Biti heroj" i biće organizovana na Trgu republike

Darko Šijakinić iz NURDOR-a rekao je da je danas radostan dan i da se slavi život, a NURDOR se trudi da mobiliše javnost da shvati koliko je deci oboleloj od raka bitna podrška ne samo na današnji dan nego cele godine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o akciji "Budi heroj" kaže da će se danas okupiti mališani koji su se lečili, volonteri i pozvao sve građane da se priključe.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od maligne bolesti i skoro svake nedelje jedno dete, nažalost, premine.

Šijakinić je naveo da je poražavajuća statistika koja pokazuje da na godišnjem nivou oboli od 330 do 370 dece što potvrđuje podatak da svakog dana jedno dete oboli od ove bolesti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da se već treću godinu rade akcije sa Institutom za transfuziju krvi kako bi se prikupilo što više krvi jer se nikad ne zna kada će kome biti potrebna.

Ukazao je na značaj i da se svi prijave u registar dobrovoljnih davalaca koštane srži.

Istakao je da se i on pre 18 godina lečio od leukemije i da sada koristi svoje iskustvo koje je stekao za vreme lečenja.

- Mi koji smo se izlečili smo motiv i trunka nade roditeljima koji leče svoju decu. Sam osećaj da ste nekom pomogli nešto što ne može sam je neprocenjivo - rekao je Šijakinić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija