• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

16.02.2023

22:45

(MAPA) Šta je najštrašnije što može da nas zadesi?! Crtež otkriva ZA SVAKI DEO SRBIJE maksimalnu jačinu zemljotresa

Printskrin/ Republički seizmološki zavod

Društvo

(MAPA) Šta je najštrašnije što može da nas zadesi?! Crtež otkriva ZA SVAKI DEO SRBIJE maksimalnu jačinu zemljotresa

Podeli vest

U većem delu zemlje, vidi se na mapi, najstrašnije što u jednom veku može da se desi je razaranje od VI stepeni Merkalija, što je uporedivo sa štetom od zemljotresa u Kraljevu 2010

Ima li razloga za paniku nakon serije zemljotresa koji se sada dešavaju i u susednoj Rumuniji i koliko bi jak potres mogao da se oseti u Srbiji, pitanja su koja se ovih dana nameću u javnosti.

Sudeći po mapi koja definiše maksimalnu jačinu zemljotresa u celoj Srbiji, reklo bi se da našoj zemlji ne preti na približno jak potres kakvi se nažalost mogu očekivati u okruženju.

U većem delu zemlje, vidi se na mapi, najstrašnije što u jednom veku može da se desi je razaranje od VI stepeni Merkalija, što je uporedivo sa štetom od zemljotresa u Kraljevu 2010. koji je sa magnitudom od 5,5 Rihtera naš najveći potres u ovom veku.

Foto: Printskrin/ Republički seizmološki zavod

Opasnost od zemljotresa u Srbiji izražena je najviše u Šumadiji, Rudničkom i Kolubarskom kraju, a tome svedoče i oni koji su se dogodili u istoriji. Ta ista istorija svedoči i da na našem prostoru ne prete zemljotrese jači od 6 stepeni, a to je istakla i naš seizmolog Slavica Radovanović.

Ona je objasnila i da potres od 6 stepeni u Srbiji, ne može da izazove pomeranje kao u Turskoj, koju je prošlog ponedeljka pogodio razoran zemljotres.

- Odmah da kažem da je takvo pomeranje 100 puta manje nego pri turskom. Tako da se razumemo, to bi u odnosu na turski bio slab zemljotres, u odnosu na ono što mi želimo, bio bi jak i bio bi jači od kraljevačkog zemljotresa. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do 7 jedinica Rihterove skale, ali su ti potresi vezani za neke pogranične prostore Srbije i Makedonije i mogli bi imati uticaja na južne delove naše Republike - rekla je Slavica Radovanović za medije.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drma mi se kabanica

pre 1 godinu

Zemljotresi mogu biti još i kako izazvani veštački. Očigledno da naši ljudi nemaju poja o tome ali treba podsetiti da je to pitanje razmatrano još u SSSR-u. Došlo se do zaključka da bi par megatonskih NB bačenih nas USA na pravo mesto moglo da izazove fatalno pomeranja tektonskih ploča ispod Jeloustona i da bi ceo kontinent Severne Amerike totalno potnuo.. Verovatno to znaju i danas u najvećoj nuklearnoj sili na svetu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija