• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

20.02.2023

22:40

DRŽAVA DAJE 10.000 EVRA! Želite da pokrenete biznis na selu? Pomoć imate ako ispunjavate ove uslove - jedan je ključan

M.N.

Društvo

DRŽAVA DAJE 10.000 EVRA! Želite da pokrenete biznis na selu? Pomoć imate ako ispunjavate ove uslove - jedan je ključan

Podeli vest

Uskoro kreće novi program dodele bespovratnih sredstava za kuće na selu. Država mladima deli i novac i to bespovratno.

Nova mera praktično podrazumeva dvostruku vrstu pomoći - i kuću na selu i pomoć za pokretanje posla. Kada je reč o novom vidu podrške u vrednosti do 10.000 evra, biće to podsticajna sredstva za otvaranje prodavnica, apoteka, različite zanatske radnje (vulkanizerske, za popravku poljoprivrednih mašina...), obnovu starih zanata, starih vodenica.

- Naši mladi ljudi, ako imaju neku ideju koja je bitna da neki kraj naše zemlje, neko selo može bolje i uspešnije da funkcioniše javljaće se na ovaj konkurs, dobijati podsticajna sredstva i mi ćemo onda imati upravo te delatnosti, uslužne ili proizvodne, koje će omogućiti lakši život ljudima na selu - rekao je ministar Milan Krkobabić.

Mladi koji žele subvenciju za kuću na selu moraju da ispune nekoliko uslova

da podnosilac prijave nema više od 45 godina
da je državljanin Srbije
da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije
da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi. Navedene uslove moraju da ispune oba supružnika. 

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnosi na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da se živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da imaju nameru da žive na selu.

Zanimanje je takođe važno za ostvarivanje ovog uslova, pa je tako potrebno posedovati formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da je prosvetni radnik ili zanatlija. A druga mogućnost je da podnosilac zahteva obavlja poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće na selu.

Kuće koje podležu programima Ministarstva za brigu o selu takođe moraju da prođu određene kriterijume. Seoska kuća mora da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.). Prvenstveno mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje.

Takođe je bitno da je upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija