• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

08.03.2023

07:10

KREĆE GRADNJA "TIRŠOVE 2"! Biće to najmodernija dečija klinika u Evropi! (FOTO)

Printscreen, Informer

Društvo

KREĆE GRADNJA "TIRŠOVE 2"! Biće to najmodernija dečija klinika u Evropi! (FOTO)

Podeli vest

Izgradnja nove dečje bolnice počinje krajem proleća, a prvi pacijenti u nju biće smešteni krajem 2026, najavio je ministar Marko Blagojević.
Univerzitetska dečja klinika "Tiršova 2" počeće da se gradi na proleće, a prve pacijente primiće krajem 2026. godine, istakao je ministar za javna ulaganja Marko Blagojević. On je u Parizu potpisao Sporazum o dodeli bespovratne pomoći između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope u vrednosti do 35 miliona evra za izgradnju ove klinike.
Lečenje
Broj bolničkih kreveta će se efektivno smanjiti kao rezultat efikasnijeg i efektivnijeg lečenja pacijenata
Marko Blagojević

 


Kako je najavljeno, imaće više od 66.000 kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Prema rečima ministra, radovi na temelju bolnice "Tiršova 2" su završeni i očekuje se da radovi na izgradnji novog objekta počnu do kraja proleća.

Foto: informer

Dečja klinika "Tiršova 2"

- Rok za izgradnju je tri godine, posle čega sledi opremanje objekta. Očekujem da prvi pacijenti budu primljeni do kraja 2026. godine - kaže Blagojević i dodaje da će kvalitet nege dece u "Tiršovoj 2" biti na svetskom nivou.

Najveća pomoć

Kada su u pitanju odobrena sredstva, ministar Blagojević kaže da je to najveći grant koji je Evropska unija ikada dala Srbiji.

- Nova klinika moći će da pruža zdravstvene usluge mladim pacijentima u Srbiji u skladu sa evropskim standardima. Pored toga, klinika će moći da zadovolji specifične, složene pedijatrijske potrebe susednih zemalja na osnovu bilateralnih sporazuma između država - poručio je ministar.

Novu kliniku karakterisaće povećan prostor u operacionim salama i bolesničkim sobama.

- Očekuje se povećanje ukupne površine koja se koristi u medicinske svrhe sa 7.000 na 22.676 kvadratnih metara - poručio je ministar.

Foto: informer

Tiršova 2

On dodaje da će takođe biti ugrađeni i efikasniji sistemi grejanja, ventilacije i klimatizacije i poboljšana funkcionalnost bolnice.

- Biće bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, bolji smeštaj pacijenata i njihovih porodica i veća privatnost - ističe on.

Efikasno lečenje

Kako je dodao, cilj je da se što više dece primi, a što manje zadrži na lečenju.

- Broj bolničkih kreveta će se efektivno smanjiti kao rezultat efikasnijeg i efektivnijeg lečenja pacijenata, budući da se očekuje da će se prosečna dužina boravka smanjiti kao rezultat tehnološkog napretka i ambulantnih usluga. Takođe, biće poboljšani pristupačnost, protivpožarna sigurnost i sistemi evakuacije - poručio je Blagojević.

Nova Univerzitetska dečja klinika "Tiršova" biće izgrađena na lokaciji u neposrednoj blizini sadašnjeg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na kojoj se nalazi više različitih klinika.

Foto: informer

Ovako će izgledati dečja klinika

- Nalaziće se u blizini Klinike za ginekologiju i akušerstvo, sa porodilištem, a na 500 metara od sadašnje Univerzitetske dečje klinike "Tiršova". Imaće veliku podzemnu garažu i jednostavan pristup autoputu. Organizacija i struktura objekta projektovane su u skladu sa najboljom međunarodnom praksom - rekao je Blagojević.

"Tiršova 2" u brojkama

* 66.000 kvadratnih metara je površina
* 11 nivoa
* 300 kreveta
* 154 bolničke sobe
* 524 garažna mesta u podzemnoj garaži

Smeštaj za roditelje

Postojeća Univerzitetska dečja klinika "Tiršova" trenutno ne pruža podršku roditeljima u pratnji, jer nema kreveta za roditelje, čija deca moraju da ostanu u bolnici.

To, prema rečima ministra Blagojevića, stvara ogromne probleme građanima sa niskim primanjima, koji dolaze iz udaljenih gradova ili iz ruralnih sredina i koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede smeštaj.

- Nova zgrada imaće dovoljne kapacitete da se obezbedi odgovarajući porodični smeštaj u dvokrevetnim sobama, što će imati i terapeutske efekte na pacijente - zaključio je on.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DRAGOLJUB

pre 1 godinu

ЗАШТО ту болницу зовете "Тиршова 2" када ће се она налазити у ДЕЛИГРАДСКОЈ улици???

Kaya

pre 1 godinu

Kapa dole i dubok naklon za ovaj poduhvat.. Ovaj, a i za sve sto se radi u obnovi nase Srbije..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20