• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

09.03.2023

07:15

MEĐU ĐACIMA U SRBIJI ZAVLADAO NOVI TREND NASILJA - ĐAČKA "BORBA PETLOVA"! Tuku se do iznemoglosti, a ko odbije učešće, dobije batine

Informer

Društvo

MEĐU ĐACIMA U SRBIJI ZAVLADAO NOVI TREND NASILJA - ĐAČKA "BORBA PETLOVA"! Tuku se do iznemoglosti, a ko odbije učešće, dobije batine

Podeli vest

Zakazuju tuče preko Vajbera, a kada se navijači okupe u krug, dva učenika se tuku "jedan na jedan".

Među učenicima u Srbiji zavladao je novi, jezivi trend organizovanja tuča u ringu, poznatiji kao "borba petlova"!

Dok ostalu đaci stoje u krugu i navijaju, dva učesnika se tuku "jedan na jedan" do iznemoglosti, baš kao što su se nekada borile životinje, odnosno petlovi. Sve se to snima mobilnim telefonima i deli na društvenim mrežama. Da stvar bude još gora, onaj ko odbije da bude deo borbe, postane žrtva maltretiranja vršnjaka, pa dobije još veće batine.

Modrice i navijači

Samo jedan u nizu primera novog izazova desio se nedavno u Tutinu u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo".

Učenik šestog razreda B. D. (12) zadobio je teške telesne povrede, samo zato jer nije želeo da bude deo "borbe petlova". Njegova majka S. D. kaže da je sina pronašla premlaćenog nasred ulice.

- Mog sina su drugari iz škole počeli da ucenjuju od oktobra, jer nije hteo da učestvuje u toj borbi! Tako sam saznala za organizovanje tuča. Tako da je nas nekoliko roditelja saznalo da su nam deca ucenjena i da ih pojedini učenici maltretiraju, jer neće da učestvuju u tuči. Već mesecima unazad pratim svog sina u školu i idem pred njega zbog ucena i pretnji. Ode zdrav i prav u školu, a pronađem ga premlaćenog na ulici. A zaposleni u školi tvrde da za to nisu nadležni, iako probleme pravi jedna ista grupa dece poznata po svom problematičnom ponašanju - očajna je dečakova majka.

Šta je borba petlova?

Borba petlova je krvavi sport u kojem se dva petla bore za dominaciju. Borbe se najčešće završavaju fizičkom iscrpljenošću, kada jedan od petlova nije u stanju da pruži otpor drugom petlu. Dešava se da se petlovi bore do smrti. Ta želja za dominacijom se u njihovom susretu ispoljava u vidu fizičkog obračuna, koji je iskorišćen za zabavu ljudi u obliku borbe petlova. Najčešće je u borbe umešano i klađenje na jednog od protivnika.

U SAD i većem delu Evrope borba petlova je strogo zabranjena. Razlog za zabranu borbi petlova je u tome što se ove borbe smatraju okrutnim postupanjem prema životinjama ili zlostavljanjem životinja.

Foto: Informer

 

Domaći stručnjaci ocenjuju da nasilje u školama postaje sve veći i ozbiljniji problem i da pored roditelja i škola u rešavanje ovog problema mora da se uključi celokupno društvo!

Dečiji psiholog Branka Tišma kaže za Informer da su zakazane tuče sve popularnije među učenicima, iako niko od njih ne razmišlja o mogućim posledicama.

- Svaka generacija ima novi naziv za zakazane tuče sa navijačima, a takav vid nasilja je, nažalost, prisutan godinama. Neke su ih nazivale "ferkama", neke "fajtom", evo sada imamo "borbu petlova". Tuče zakazuju preko Vajber i Instagram grupa, a putem mreža pozivaju i navijače koji se okupe oko njih. Opasno i poražavajuće! Nasilje među decom je ozbiljan problem i svi moramo da se uključimo u njegovo suzbijanje. Moramo da znamo u svakom trenutku gde nam je dete, šta radi, s kim se druži, da mu proveravamo mobilni telefon, društvene mreže... Moramo da pratimo njegovo ponašanje i da reagujemo čim primetimo nešto drugačije - napominje Tišma.

Željni dokazivanja

Na pitanje šta je uzrok takvog nasilnog ponašanja među učenicima, odgovara:

- Živimo u vremenu gde je nasilje svuda oko nas, gde su mediji puni takvih vesti, internet takođe. Igrice, filmovi, deci je sve to dostupno i "upijaju" takvo ponašanje. Takođe, tu je i potreba za dokazivanjem među dečacima, da se pokaže snaga, ali i učestvovanje u izazovima, kako bi se postigla popularnost u društvu!

Sa njom je saglasna i sociolog profesor dr Violeta Trajković.

- Nasilničko ponašanje u školama, među učenicima, nije retkost. Oni ne mogu u potpunosti da izbegnu nasilje zato što je to sastavni deo postojanja. Ali oni mogu da uče kako da postupaju u trenucima kada dođe do toga da neko isprovocira njih i njihove prijatelje. Moramo da ih učimo da budu odgovorni, ali i svesni posledica koje njihovo ponašanje može da proizvede - kaže dr Trajković.

Pretukli devojčicu ometenu u razvoju

Još jedan snimak vršnjačkog nasilja osvanuo je na društvenim mrežama.
Glavni akteri su devojčice, od kojih dve napadaju treću i počinju da je udaraju. Ona pokušava da se odbrani, ali u jednom trenutku pada, dok pored stoji još nekoliko njihovih vršnjaka. Još strašnije je to što je žrtva napada dete sa posebnim potrebama, što ovom batinanju, koje je samo po sebi teško, daje dodatnu težinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 1 godinu

Samo dajete ideju budalama sireci i promovisuci ovakve vesti! Sram daVas bude smrdljivi dnovinari!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija