• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sedam.rs

09.03.2023

22:21

KADA NAIĐETE NA AGRESIVNOG PSA JEDNA STVAR MOŽE DA VAS SPASI! Jako je važno da ne uradite OVO

printscreen

Društvo

KADA NAIĐETE NA AGRESIVNOG PSA JEDNA STVAR MOŽE DA VAS SPASI! Jako je važno da ne uradite OVO

Podeli vest

Broj pasa lutalica se svakodnevno povećava usled čega ne možemo biti sigurni koji od njih su pitomi, a koji agresivni. Kinolozi i stručnjaci su dali savete na koji način možete da se zaštitite i sprečite životinju da vas napadne.

Svaki ljubitelj pasa i mačaka smatra da je i strašna i tužna činjenica da mnogi od njih nemaju svoje domove, ali takođe smo svi svesni da je povećan broj lutalica na ulicama.

Mačke teško da će biti agresivne, ali sa psima se, nažalost, to nikada ne zna, pa, iako je većina njih izuzetno pitoma i obožava da se mazi sa prolaznicima, ima i onih koji ljude doživljavaju kao opasnost, pa su spremni i da napadnu.

Kinolozi i stručnjaci imaju preporuku kako da se zaštitite i sprečite ugriz životinje, ukoliko se nađete u nemiloj situaciji.

Sačuvajte smirenost

Psi, kao i neke druge životinje, zaista osećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan pas, poprilično je teško. Za početak treba prestati sa vikom, mahanjem rukama i pokušajima da pobegnete. Ovakve aktivnosti otkriće vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite kretanje

Ako je pas na vašem putu za vreme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tela. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Foto: printscreen

Napadi agresivnih pasa lutalica su sve učestaliji

Ne gledajte psa u oči

Direktan kontakt očima sa psom može da pojača njegovu agresiju. Takav pogled životinja doživljava kao pretnju, i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate pretnju i najverovatnije će samo proći pored vas.

Odvucite psu pažnju

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili ruskak - sve što on može da zagrize. Dok je životinja zauzeta, možete polako da se udaljite, izbegavajući posledice.

Dajte komandu psu

Ako pas nastavlja da pokazuje agresiju, okrenite mu se licem, sve vreme nastavljajući da gledate malo u stranu, i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kom slučaju preteći i vrišteći.

Delotvorne su komande: "Ne!" i "Nazad!" - izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih pas čuje, on će osetiti vašu snagu, uplašiće se i skloniće se u stranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija