• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

12.03.2023

07:27

NEVEROVATAN PODVIG LEKARA U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Zašili pokidane nerve i spasli momku ruku!

Pixabay

Društvo

NEVEROVATAN PODVIG LEKARA U KLINIČKOM CENTRU SRBIJE! Zašili pokidane nerve i spasli momku ruku!

Podeli vest

U Klinici za neurohirurgiju Uni­verzitetskog klinič­kog centra Srbije (UKCS) prvi put do sada urađena je izuzetno kompleksna ope­racija - nervna reparacija ramenog dela tela!

Operisan je mladić od 28 go­dina, koji je posle saobraćajne nezgode mesec dana bio u komi. On je pre šest mese­ci, pri padu sa motora, poki­dao glavni nerv smešten u vratu, a posledica je bila potpuna oduzetost leve ruke.

Prema rečima lekara, povreda je nastala pri padu na rame kada je došlo i do čupanja nervnih korenova iz kičme­ne moždine, što je karak­teristično za saobraćajne nezgode u kojima učestvuju motociklisti.

Oporavak

Kompletan oporavak definitivno se procenjuje po isteku dve godine od operacije
Dr Lukas Rasulić

Podvig lekara trajao je gotovo osam sati, a sama intervencija sastojala se od tri dela operacije - traženje nerava, njihovo nameštanje, a zatim i oživljavanje, kako bi ruka ponovo bila u funkciji.

Foto: Informer DN

Prof. dr Lukas Rasulić

Na čelu tima u ovom podvigu bio je neurohirurg prof. dr Lukas Rasulić. On kaže da je ovaj pacijent imao najteže moguće povrede i da će zbog toga biti potrebno dosta vremena da se vide prvi rezultati ove operacije.

- Konkretan oporavak funkcija ruke oče­kuje se predviđenim tempom, odnosno za po jedan milimetar dnevno, u toku narednih godinu dana. Za uspešan krajnji ishod le­čenja neophodan je kontinu­iran intenzivni fizikalni tretman i rehabilitacija, a kompletan oporavak se procenjuje definitivno po isteku dve godine od operacije - objašnjava prof. dr Rasulić i ističe:

- Kod operisanog pacijen­ta reč je o najtežem obliku povređivanja, kod kojeg su prak­tično svi korenovi od kojih nastaje glavni nerv iz kičmene moždine bili išču­pani. Takođe, kompletan kičmeni nerv iznad, iza i ispod ključne kosti oštećen je u najtežem stepenu. Kod ovog pacijenta jedina mogućnost da se obnovi funkcija ruke bilo je korišćenje di­jafragmalnog živca sa iste strane, koji je zadužen za funkciju disanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija