• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

13.03.2023

11:42

JEDAN MALI REZ ZA VIŠE BAJPASA! Evo koje su prednosti minimalno invazivne hirurgije koja će uticati i na LISTE ČEKANJA

Informer

Društvo

JEDAN MALI REZ ZA VIŠE BAJPASA! Evo koje su prednosti minimalno invazivne hirurgije koja će uticati i na LISTE ČEKANJA

Podeli vest

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, ali bez otvaranja grudnog koša i na kucajućem srcu, što je veliki benefit za kardiološke pacijente, jer je kardiohirurgija jedna od najinvazovnijih grana medicine.

U hiruršku praksu ušla je minimalno invazivna hirurgija, sa težnjom da umanji fizičku i psihičku traumu kod bolesnika kojima predstoji neki oblik hirurškog lečenja.

Kardiohirurgija je jedna od najinvazivnijih grana medicine, pa je u ovoj oblasti i najveći izazov da se omogući što bezbolniji način lečenja, a da rezultat toga identičan standardnim operacijama.

Poznato je da se najveći broj operacija u kardiohirurgiji izvodi presecanjem grudne kosti, zaustavljanjem rada srca i stavljanjem bolesnika na vantelesni krvotok. Koronarna ili bajpas hirurgija najčešće je izvođena operacija u svetu, i kod nas. U novijoj praksi ovaj zahvat se sve češće radi bez velike traume za pacijenta, a to je slučaj i u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

Kardiohirurge ove ustanove za minimalno invazivnu bajpas metodu edukovao je jedan od vodećih stručnjaka u svetu prof. Aleksander Albert, direktor kardiohirurške Klinike u Dortmundu. On je i šef evropskog trening centra iz ove oblasti. Prošle godine u novoj zgradi UKCS asistirao je prve dve, inače jako složene operacije.

- To nam je dalo veliki podsticaj, i od tada smo uradili 40 minimalno invazivnih bajpas operacija. To ne bismo postigli bez pomoći tadašnjeg ministra Zlatibora Lončara, koji je pomogao razvoj kardiohirurgije, kao i nabavku opreme za ove složene operacije. U početku su to bile operacije jednosudovne ili višesudovne bolesti u sklopu hibridne procedure, gde su naši bolesnici pre ili posle ove operacije dobili stent u neku od koronarnih arterija. U svim tim operacijama koristili smo levu arteriju mamariju, kao dokazano najbolji graft u bajpas hirurgiji - objašnjava Danko Grujić, kardiohirurg Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Foto: Marko Đoković

Kroz jedan mali rez ugrađuje se više bajpasa

Sa tako stečenim iskustvom, kardiohirurzi UKCS "krenuli" su sa lečenjem višesudovne koronarne bolesti minimalno invazivnim pristupom.

- Do sada smo uradili pet takvih operacija, prošle nedelje, prvi put u ovom delu Evrope, operisali smo višesudovnu bolest koristeći obe arterije mamarije. To uvodi novi pogled na lečenje ove masovne bolesti, jer bolesnik sada može dobiti više bajpasa na rez od samo nekoliko centimetara i vratiti se normalnim aktivnostima već posle dve nedelje - objašnjava doktor Grujić.

Operacija se, kako kaže dr Grujić, izvodi u opštoj anesteziji, na kucajućem srcu, kojem se prilazi kroz rez od pet centimetara, kroz levi međurebarni prostor.

Kraći boravak u bolnici

Ovakvim hirurškim pristupom može da se utiče na liste čekanja, jer pacijent kraće ostaje u bolnici nego kada se radi klasična operacija, u proseku četiri-pet dana, i značajno smanjiti troškove lečenja.

- Naša najveća satisfakcija je zadovoljstvo bolesnika posle ovih operacija - kaže dr Danko Grujić.

Sa tako stečenim iskustvom, kardiohirurzi UKCS "krenuli" su sa lečenjem višesudovne koronarne bolesti minimalno invazivnim pristupom.

- Do sada smo uradili pet takvih operacija, prošle nedelje, prvi put u ovom delu Evrope, operisali smo višesudovnu bolest koristeći obe arterije mamarije - kaže Grujić.

Doktor navodi da ova minimalno invazivna metoda utiče na kraći vremenski period oporavka pacijenta, kao i da na rez od nekoliko centimetara mogu se dobiti više bajpasa.

- To uvodi novi pogled na lečenje ove masovne bolesti, jer bolesnik sada može dobiti više bajpasa na rez od samo nekoliko centimetara i vratiti se normalnim aktivnostima već posle dve nedelje - zaključuje Grujić.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, na kucajućem srcu, kojem se prilazi kroz rez od pet centimetara, kroz levi međurebarni prostor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17