• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

14.03.2023

13:41

HRABRE ŽENE SPASILE DECU IZ NABUJALE ĐETINJE, MUŠKARCI NEMO POSMATRALI? Devojčica i dečak upali u vodu, u trenu su skočile za njima (VIDEO/FOTO)

Z.Gligorijević

Društvo

HRABRE ŽENE SPASILE DECU IZ NABUJALE ĐETINJE, MUŠKARCI NEMO POSMATRALI? Devojčica i dečak upali u vodu, u trenu su skočile za njima (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Dvoje dece, devojčicu prvi razred i dečaka šesti razred osnovne škole, koja su upala u reku Đetinju spasile su četiri žene. One su bez imalo razmišljanja priskočile u pomoć.

Prava drama se odigrala u ponedeljak popodne pored restorana Vagon u Užicu. Bila je grupa dece, jednom dečaku je bio rođendan. Njegova mlađa sestra, prvi razred, sagela se da pipne vodu i u tom momentu se okliznula. Uletela je u nabujalu mutnu vodu koja je počela da je nosi. Obalom je trčao dečak koji je dozivao u pomoć i vikao “Dete u vodi! Ne zna da pliva!”.

Voda ju je nosila nekoliko metara, kada joj je priskočeno u pomoć.

Na svu sreću njegove povike su čule najpre Ivana Miladinović i Marina Starčević, kao i Stanimirka Smiljanić Raonić i Ana Gudurić, koje su sedele na terasi lokala nedaleko od mesta gde je dete upalo u vodu.

Foto: Z. Gligorijević

 

- Neke okolonosti su se desile da smo se Marina i ja srele i sele za sto na terasi restorana, blizu vode. Deca su protrčala ka gore i baš sam prokomentarisala Marini “samo da ne upadnu u vodu”. Bilo je njih više. Posle par minuta, čula sam da dečak zapomaže: “Ljudi, dete je u vodi! Ne zna da pliva!”. Odmah sam ustala, skinula kaput i krenula ka vodi. Odmah je i Marina krenula, a za nama i dve žene koje su sedele za susednim stolom, direktorka škole i nastavnica srpskog jezika, koje poznajem jer sam išla u njihovu školu – priča Ivana Miladinović.

Odmah je zakoračila u vodu.

- Upala sam nogama u vodu, Direktorka me je držale za leđa, da ne bih upala. Dečak kada je video da smo mi skočile, da li se okliznuo ili je skočio da spasava devojčicu, ne znam, našao se u vodi. Njega smo prvo izvukle, jer je on bio bliže i znao je da pliva. Uhvatila sam devojčicu za ruku, ali mi je iskliznula. Na svu sreću, Marina ju je uhvatila i izvukla – kaže Ivana i pohvalila hrabrost dečaka, koji je od kamenja izgreban po grudima.

Foto: Z. Gligorijević

 

Njena drugarica Marina Starčević, inače asistent pomoćnik u OŠ “Nada Matić”, izvukla je devojčicu iz vode.

- Čula sam povike dečaka. Ivana je prva skočila i ja kada sam shvatila koliko je ozbiljna situacija, krenula sam za njom. Ivana je zakoračila u vodu, uhvatila dete, a devojčica joj je iskliznula. Ja sam bila niže od Ivane i uspela sam da je uhvatim.  Držala se za neki kamen, a mene je držala Ana – priča Marina.

Devojčica se davila, nestajala je pod vodom

Ona je dodala da je videla da se devojčica davi, da čas izranja, čas nestaje pod vodom i da se verovatno dosta nagutala vode.

Direktorka OŠ “Stari grad” Stanimirka Smiljanić Raonić i njena pomoćnica i nastavnica srpskog Ana Gudurić su sedele za susednim stolom.

- Imale smo turbolentan dan u školi, jer je jednom detetu pozlilo, pa smo zvali hitnu pomoć i sa nastavnicom zajedno su otišle u bolnicu. Predložila sam Ani da posle posla odemo na kafu, jer volimo da sedimo pored reke, nekako odmara.

Berz razmišljanja potrčale prema nabujaloj reci

Popile smo kafu i trebale da platimo, kada smo čule povike dečaka kako poziva u pomoć, da ona ne zna da pliva. Istog trenutka sreli su se pogledi mene i moje pomoćnice i odmah smo skočile. Dve devojke su već skočile. Nas dve smo se priključile, a njih dve su već zagazile u reku. Uhvatile smo devojke za leđa, za ruke da ih pridržavamo, da ne bi voda i njih odnela.

Prvo nisam bila sigurna da li je devojčica ili dečak u vodi, a u jednom momentu sam pomislila da je pas. Samo se kosa videla iz vode, glava joj je bila u vodi. Đetinja je bila jaka brza. Izvukli smo dete i kada smo videle da može da stoji, da je progovorila, imala sam poseban ocećaj. Evidentno je da smo mi prosvetni radnici deformisani u smislu da prepoznamo taj dečiji zvuk koji nas ne ostavlja ravnodušnim – kaže direktorka škole, koja je skinula jaknu i ogrnula decu.

Foto: Z. Gligorijević

 
Muškarci nemo posmatrali kako žene spasavaju decu  

Decu su odvele u restoran gde su sačekala roditelje, a četiri žene, kako kažu zbunjene, uzbuđene, otišle su. Sve četiri kažu da su tek uveče bile svesne šta su uradile. Nijedna nije spavala jer su im slike događaja bile pred očima.

Stanimirka kaže da je odmah posle događaja krenula ka školi, ali koliko je bila pod utiskom, morala je da zastane automobilom, jer kako kaže, nije znala gde je papučica za gas ili kvačilo.

Malo je porazna činjenica da je naterasi bilo i muškog sveta, koji su stajali i posmatrali žene kako spasavaju decu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Bravo! Bravo! E to su junaci! Da ste nam žive i zdrave sto godina!

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija