• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.03.2023

19:38

Otvorena konferencija Smart Mobility, Petrašinović predviđa dronove kao prevozno sredstvo budućnosti

printscreen

Društvo

Otvorena konferencija Smart Mobility, Petrašinović predviđa dronove kao prevozno sredstvo budućnosti

Podeli vest

Danas je u Beogradu otvorena konferencija pod nazivom “Oblikovanje budućnosti pametne mobilnosti” u organizaciji Smart City SEE, institucije iz Beograda, i predstavlja verovatno najznačajniju konferenciju iz oblasti pametnih gradova i gradova budućnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

Kako bi razvili pametna rešenja, koja će doprineti očuvanju zdravlja ljudi, uštedi energije i smanjenju zagađenja vazduha, Smart City SEE organizuje redovne konferencije sa različitim temama. Kao prvi generator održivog razvoja prepoznata je upravo pametna mobilnost, koja podrazumeva najpre zeleni transport.

Na panelu su između ostalih učestvovali i Vladimir Vasić, generalni sekretar Srpske asocijacije banaka, predstavnici Svetske Banke, Fonda za inovacionu delatnost, grada Beograda kao i gosti iz inostranstva. 

Jedan od panelista bio je i Miloš Petrašinović, asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i jedan od osnivača kompanije PR-DC, koja se bavi izradom bespilotnih letelica.

- Značajno što se u Srbiji sve više govori o ovim temama, što znači da je i naše društvo spremno za promene, spremno za korak unapred. Električni automobili su kao uvod u pametne gradove, i njihova upotreba je konstatno u rastu. Čak i naša država daje subvencije za kupovinu električnih vozila. Ono što mislim je da ćemo u nekoj daljoj budućnosti većinu tih automobila zameniti dronovima - kaže Petrašinović. 

Petrašinović ističe da je veoma teško napraviti sistem koji je svestan sveta oko sebe, a da je obaveza naučnika kada kreiraju ovakve sisteme upravo to – što bolja adaptacija svetu koji ih okružuje.

- I bespilotne letelice, koje proizvodi naša kompanija, mogu postati deo pametnih gradova. Oni se mogu korisititi za transport ljudi, transport krvi pri saobraćajnim nesrećama, gašenje požara, ili ono što je najbliže sadašnjem trenutku – transport robe. Zamislite kompaniju za dostavu hrane koja svojim korisnicima proizvode dostavlja dronovima, do prozora ili balkona. Time štedimo vreme, čuvamo životnu sredinu, hrana će nam doći toplija i svežija i jednostavno svi su na dobitku. Tehnologija izrade dronova napreduje iz godine u godinu. Potrebno je još vremena kako bismo mogli recimo da sednemo u jedan dron koji će nas prevesti od tačke A do tačke B, bez vozača, ali sam ubeđen da nas to čeka – da li 2040, 2050. Ili 2060. godine ne znam, ali svakako je neminovnost - kaže Petrašinović.

Foto: printscreen

Miloš Petrašinović

Petrašinović je svoje predavanje završio rečima da je za budućnost koja dolazi, neophodna kombinacija više znanja i veština, kako biste bili uspešni u svom poslu. “U današnje vreme, vazduhoplovstvo danas nije samo aerodinamika, mehanika, nešto što bi vas prvo asociralo na to. Da biste napravili dobar dron, svakkao morate biti odličan vazduhoplovni inženjer, ali morate i dobro poznavati informacione tehnologije. Moramo da objasnimo mladima da neće biti dovoljno studirati samo fakultet iz oblast IT-ja ili inovacija, već je rad na sebi, nadgradnja sopstvenog znanja kao i svakodnevno usavršavanje ključ uspeha u vremenu koje dolazi”.

Sledeća konferencija Smart City SEE baviće se pametnom energijom, pametnom poljoprivredom, pametnim zgradama i zdravljem, pokušavajući da prikaže i inspiriše sve zainteresovane strane: investitore, inovatore i regulatore da idu u korak sa zahtevima modernog sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija