• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

22.03.2023

10:45 >> 11:08

GDE SVE PUTUJE NAŠE VOĆE I POVRĆE? Srpski agrar zabeležio izvozni plus u poslednje DVE GODINE

Pixabay, Shutterstock

Društvo

GDE SVE PUTUJE NAŠE VOĆE I POVRĆE? Srpski agrar zabeležio izvozni plus u poslednje DVE GODINE

Podeli vest

Srpski poljoprivrednici u prošloj godini izvezli su robu vrednu gotovo pet milijardi evra, a četvrtina ovog iznosa ostvarena je prodajom voća i povrća na stranim tržištima.

U odnosu na 2021. srpski argar je zabeležio izvozni plus od 13, 4 odsto.

Podaci Privredne Komore Srbije (PKS) o izvozu u 2022. godini najbolji su pokazatelj mogućnosti srpske proizvodnje voća i povrća. Domaći proizvođači, na osnovu dosad urađenih analiza, dobro su se snašli u atmosferi globalnog povećanja cena poljoprivrednih proizvoda – iskoristili su trenutak povećanja cena da plasiraju više robe. Primera radi, prosečna izvozna cena srpske maline prošle godine u odnosu na 2021. bila je veća za čak 37,6 odsto.

Foto: Pixabay

Izvozna šansa - Borovnica!

Od svih borovnica koje se oberu u Srbiji u inostranstvu završi oko 95 odsto i zato je ovo voće sve primamljivije domaćim proizvođačima. Na listi voća koje ima dobru prođu na stranim tržištima su i šljiva, višnja, kao i kupina. Ovi proizvodi podjednako su traženi u EU, kao i na Bliskom istoku ili u Rusiji. Što se povrća tiče, izvozi se najviše smrznuti program – grašak, boranija, šargarepa... Od svežeg povrća izvozno najbolje prolaze krastavci, crni luk i zeleni program – salata, spanać...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija