• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

24.03.2023

20:00

ZAVRTEĆE VAM SE ZBOG CIFRE KOJU SU STRANCI OSTAVILI SRBIJI U PRETHODNOJ GODIN! Znate li ko ubedljivo prednjači?

Printscreen, Pngwing

Društvo

ZAVRTEĆE VAM SE ZBOG CIFRE KOJU SU STRANCI OSTAVILI SRBIJI U PRETHODNOJ GODIN! Znate li ko ubedljivo prednjači?

Podeli vest

Prema podacima nedavno objavljenim u platnom bilansu NBS, Srbija je u 2022. godini od turizma imala prihod 2,48 milijardi evra, od čega je 275 miliona došlo iz Ruske Federacije.

Od ukupnog iznosa samo iz Evope stiglo je 2,1 milijarda, dok je priliv iz zemalja EU bio 979 miliona evra.

Među ovim zemljama posebno se istakla Nemačka sa 125 miliona evra, i Hrvatska sa 105 miliona evra, dok ih slede Rumunija i Slovenija sa 84 miliona evra. Bugarski turisti potrošili kod nas u pomenutom periodu 73 miliona evra, dok je od grčkih turista prihod bio 60 miliona evra, a isto toliko i od austrijanaca.

Italijanski turisti ostavili su u našoj zemlji 52 miliona evra, dok su nešto manje do njih, 48 miliona potrošili mađarski turisti.

Od ostalih evropskih zemalja najviše smo prihodovali od Bosne i Hercegovine, i to 289 miliona evra. Od turskih državljana Srbija je prihodovala 202 miliona evra, od crnogorskih 111 miliona, dok je prihod iz Severne Makedonije bio 108 miliona evra. Prihod od turista iz Velike Britanije bio je 47 miliona evra.

Foto: Freepick

Posebno se istakla Nemačka sa 125 miliona evra

Prema podacima NBS, prihod iz Amerike u Srbiju prošle godine bio je 98 miliona evra, iz Azije 231 milion evra, a iz Afrike 19 miliona evra.

Podaci pokazuju da se od pandemije korona virusa turizam u Srbiji oporavlja. U periodu januar - novembar 2022. godine našu zemlju posetilo je ukupno 3,58 miliona turista, što je za 53,9 odsto više nego godinu dana ranije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 1 godinu

Jel ti znaš šta pišeš (?) .... ko god da je pročitao još manje zna!

Bojan

pre 1 godinu

Prvo-podaci nisu tacni iz prostog razloga sto ne mozes da proveris poreklo novca, tj ko ga je potrosio. Drugo-naravno da ce stranci potrositi vise para nego Srbi, iz takodje prostog razloga da ga Srbi nemaju jer je vlast dovela ljude na rub egzistencije. Trece-Gnjida iz ovih novina treba da ide na Goli Otok, a ne u Bacvansku na izdrzavanje kazne

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija