• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. S.

10.04.2023

08:47

KRENULA POTRAGA ZA "RUDARIMA CRVENOG ZLATA"! Beračima malina za sezonu i do 2.000 evra!

Printskrin/ RTS

Društvo

KRENULA POTRAGA ZA "RUDARIMA CRVENOG ZLATA"! Beračima malina za sezonu i do 2.000 evra!

Podeli vest

Dnevnice će se kretati oko 4.000 dinara, što predstavlja čistu zaradu jer gazde radnicima obezbeđuju prevoz, smeštaj, hranu i piće.

Sezona branja malina kreće već sredinom juna, a u proseku ona traje dva meseca tokom kojih vredan berač može da zaradi i do 2.000 evra!

Foto: RINA.rs

Dnevnice za ovu sezonu kretaće se oko 4.000 dinara, što predstavlja čistu zaradu jer gazde radnicima obezbeđuju prevoz, smeštaj, hranu i piće i sve što je neophodno dok traje berba.

Spretniji berači sa vlasnikom se dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, a prosek koji jedan radnik može da nabere dnevno je od 80 do 100 kilograma. Smena u malinjaku neretko traje više od deset sati.

Hrana iz restorana

Možda se čini da je u april rano pričati o berbi maline i obezbeđivanju sezonskih radnika, ali pojedini malinari iz čačanskog okruga ništa ne prepuštaju slučaju. Jedan od njih je Vlade Marković iz Čačka, koji zakupljuje malinjake u selima Radaljevo i Trešnjica, a već je objavio oglas da traži berače malina za predstojeću sezonu.

- Angažovati dobre radnike nije lako, zato smo već sada krenuli u potragu. Ove godine dnevnica za berače je 4.000 dinara, a uz tu dnevnicu imaju obezbeđenu hranu iz restorana i smeštaj. Obezbedili smo im uslove kao što ih imaju i ukućani - ističe Marković.

Prognoza

Još uvek je rano prognozirati kakva će biti sezona, ali mi se nadamo najboljem
Dragan Bogdanović

S obzirom na to da se i dalje polemiše kolika će biti otkupna cena ovog voća, proizvođači su svesni da će ona biti znatno manja u poređenju sa prošlom godinom.

- Ove godine cena maline kretaće se oko 300 dinara po kilogramu, što jeste manje u odnosu na prošlu godinu, kada je bila 500 dinara, ali svakako idemo dalje. Sav prošlogodišnji rod je prodat, nemam zaliha na lageru niti probleme sa otkupcima - rekao je domaćin Vlade i dodao:

- Očekujemo solidne prinose i dobar kvalitet maline. Sneg koji je prošle nedelje padao, na svu sreću, bio je odličan izolator od mraza. Rodne grane na malinama su još uvek male i nisu mnogo oštećene.

Nema uvoza radnika

Predsednik udrurženja malinara "Vilamet" Dragan Bogdanović za Informer kaže da očekuje da će se ove godine odazvati veliki broj berača maline iz naše zemlje i da nema potrebe za uvozom radnika iz inostranstva.

- Još uvek je rano prognozirati kakva će biti sezona, ali mi se nadamo najboljem. Najviše radnika očekujemo sa juga zemlje, iz Vranja, Surdulice i Bujanovca. Dolaze nam ljudi različitih zanimanja i starosti, srednjoškolci, nastavnici, nezaposleni. Podjednako su zainteresovani i muškarci i žene.

Branje maline nije lak posao, ali proizvođači nude dobre uslove za rad - kaže Bogdanović i napominje:

- Zbog velike količine maline koja je ostala od prošle godine i zbog one koja se uvozi, cena će se dosta razlikovati u odnosu na 2022. godinu. Niža cena će uticati i na visinu satnice radnika, koja će se kretati oko 400 dinara, odnosno oko 4.000 dinara za dan.

Na zalihama 30.000 tona maline

Proizvođači malina kažu da je ovo prva sezona u poslednjih 70 godina u kojoj se u novu berbu ulazi sa neisplaćenim dugovima iz prethodne. Prema procenama Ministarstva poljoprivrede, na zalihama je 30.000 tona maline, a mesečno u izvoz ode oko 6.000 tona.

- Da je cena bila značajno niža, pričamo o ceni od 300 dinara, mi bismo tu malinu izvezli na vreme i ne bismo imali problema sa dugovanjem proizvođačima - naglašava Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, prošlogodišnja otkupna cena kretala se od 400 do 600 dinara za kilogram.
Prema računici Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, proizvodnja kilograma maline ove sezone koštaće 134 dinara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bt

pre 1 godinu

Dokle cete lagati vise.Ko od beraca zaradi 2000 evra?!Ako vec lazete,lazite da se ne primeti.

Mislav

pre 1 godinu

Lijepa reklama za vašeg šefa, kralja Malina i lopova par excellence. Ja zaradim 2250€ svaki mjesec, pa eto, još mrvicu, samo koji mjesec i Srbija prestigla cijelu EU.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija