• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

17.04.2023

14:49

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBAVESTILO CARINU DA NE ODOBRAVA UNOS SNUSA! Opasne vrećice koje izazivaju karcinom sve popularnije kod mladih

Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBAVESTILO CARINU DA NE ODOBRAVA UNOS SNUSA! Opasne vrećice koje izazivaju karcinom sve popularnije kod mladih

Podeli vest

Jedina evropska zemlja koja je legalizovala prodaju snusa je Švedska. S druge strane, njegova upotreba zabranjena je u mnogim zemljama EU i Velikoj Britaniji.

Ako ste probali "snus" vrećice u kojima je vlažni i mleveni duvan koji se stavlja između usne i desni, a pakuje u kutijicu bez upozorenja po zdravstvene posledice verovatno niste znali da se u našoj zemlji prodaje na crno. Neki ga koriste za odvikavanje od pušenja, drugi kažu da je opasniji od cigarete, a sve je više mladih koji ga probaju iz radoznalosti.

Međutim, među konzumentima nisu samo oni koji žele da se odviknu od cigareta. Sve je češće privlačan mladima, čak i sportistima, kažu upućeni, koji ne znaju neželjene efekte tog proizvoda, posebno pri prvom uzimanju.

- Ministarstvo zdravlja je na zahtev, obavestilo carinu da uvoz tih proizvoda ne treba odobravati, kao i da pravno nisu regulisani u Srbiji. Stav Ministarstva je da ne treba dozvoliti uvoz i prometovanje ovih proizvoda na našem tržištu - priča Raša Milanov iz granične sanitarne inspekcije.

Foto: printskrin

Nelegalna prodaja snusa

Iako se do njega lako dolazi, u pojedinim prodavnicama duvana ili preko interneta, kako se snus našao u slobodnoj prodaji u našoj zemlji ni nadležni ne znaju. Znaju da prodaja nije regulisana zakonom i da ga nema u registru duvanskih proizvoda.

- Nijedan privredni subjekt se nije obratio Upravi za duvan, da bi izvršio registraciju takvog proizvoda i realizovao njegov uvoz. Legalnog uvoza "snusa" u Srbiji nije bilo. Nije regularan oblik prodaje i treba utvrditi puteve kako je dospeo u promet - kaže Milanov.

U prometu je, potvrđuju iz Tržišne inspekcije, nelegalno. Ukoliko ga zateknu, mogu da zabrane prodaju.

- Tržišna inspekcija ima ovlašćenja da kod trgovca, koji ne poseduje dozvolu za promet duvanskih proizvoda koju izdaje Uprava za duvan, oduzme zatečenu količinu duvanskog proizvoda 'snus' i da podnose prijavu sudu. U prošloj godini imali smo jednu prijavu koja se odnosila na prodaju 'snusa' preko Interneta - kažu iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Foto: Pixabay

Jedina evropska zemlja koja je legalizovala prodaju je Švedska. S druge strane, njegova upotreba zabranjena je u mnogim zemljama EU i Velikoj Britaniji.

Doktorka Ivana Petrović kaže da ljudi koji ga dugo vremena konzumiraju snus imaju neželjene efekte kao što su oboljenja desni, paradentopatiju, ispadanje zuba. Oni češće obolevaju od karcinoma usne duplje, karcinoma ždrela, jednjaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija