• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

21.04.2023

18:44

STIŽE NOVO POVEĆANJE PENZIJA! Ovo je detaljna računica - Evo koliko će novca dobiti najstariji građani!

Printscreen

Društvo

STIŽE NOVO POVEĆANJE PENZIJA! Ovo je detaljna računica - Evo koliko će novca dobiti najstariji građani!

Podeli vest

Najstarije sugrađane već od jeseni očekuje novi rast penzija, najverovatnije od 15 odsto, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema novoj računici prosečna penzija koja sada iznosi 37.835 dinara biće uvećana za 5.675 dinara i iznosiće 43.510.

Sjajne vesti su i da će, napominje predsednik, penzije i plate nastaviti još da rastu.

- Penzije ćemo pre kraja godine da uvećamo za 15 odsto. To je ogromno povećanje, treće od decembra. Prvo je bilo krajem prošle godine i iznosilo je devet odsto, a drugo od 12 odsto stiglo je ovog februara. Bližimo se ostvarenju plana da će prosečna penzija do kraja 2025. godine iznositi 450 evra - kaže Vučić.

Kako će se kretati povećanje penzija

sadašnja penzija         penzija uz moguće povećanje od 15%        visina povećanja
    12.219                                14.052                                               1.833
    18.312                                21.059                                               2.747
    24.438                                28.104                                               3.666
    37.835*                               43.510                                               5.675
    67.204                                77.284                                               10.080
    85.532                                98.362                                               12.830
    97.751                                112.414                                              14.663

Dobro stanje

Komentarišući najave pojedinih stručnjaka da bi plate i penzije zbog opšte ekonomski krize mogle da krenu nizbrdo, Vučić kaže da se to u Srbiji neće dogoditi.

- U našoj zemlji se neće smanjivati plate i penzije, to bi se desilo da imamo problema sa stopom javnog duga. Mi ćemo završiti godinu sa dugom od oko 52 odsto. U dobrom smo stanju, saopštio je MMF. Imamo najviše devizne rezerve u istoriji. Ne trošimo ni to ni zlato, skupljamo kao hrčak da bi imali sigurnu budućnost. Kurs se kod nas deset godina nije menjao, to je znak ozbiljne i odgovorne politike koju vodimo - rekao je Vučić.

Foto: printscreen TV Prva

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije je najavio i povećanje plata u svim segmentima ali poručuje i da je završeno samoupravljanje i da pravimo tržišnu privredu.

- Biće povećanje zarada, ali ne može onoliko koliko kome padne nekom na pamet. Mora da se vodi računa i o državi. Država je postala kao džak, samo dođi i otmi novac - rekao je Vučić.

Usklađivanje inflacije

Stručnjaci navode da je ovo važna vest za penzionere i njihov budžet. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je svako povećanja penzija dobro i za penzionere i za državu.

- Penzioneri su već dobili povišicu u dva navrata i ovo novo povećanje će im sigurno mnogo značiti. Posebno što je najavljeno da će biti dvocifreno, koliko je bilo i poslednji put, čak 12 odsto. Ovo je jedan od načina da se na umanji inflacija - kaže Madžar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Prethodna povećanja je inflacija već mnogo pre povećanja potpuno obezvredila a obezvrediće i sledeće povećanje mnogo pre nego što bude uplaćeno na račune penzionera.

Zoran

pre 1 godinu

A kad ce te da smanjite cene koje su otisle 200%??

Krivi

pre 1 godinu

Srbija može imati najveće penzije u Evropi...uz dva uslova: 1. Kosovo u UN 2. Nestanak Republike Srpske. Ovo se odvija pred našim očima. I nikom ništa.

pekicmeki

pre 1 godinu

pa povečajte je već jednom, svaka dva dana pričate o tome.

Sara

pre 1 godinu

Sramotno, GDE JE TU LINEARNO POVEĆANJE-SVIM PENZIONERIMA ISTO! Pre sedam godina ja i moj suprug smo primali penzije, njegova je bila 7000 veća od moje, danas on ima duplu moju penziju, zbog procentualnog povećanja! Gde je tu socijalna pravda, uzela sam supruga kao primer, a ne komšiju! Za sve penzionere inflacija je podjednaka, tako da i povećanje treba sa bude jednaka! Da li ova vlast smatra da onom ko ima što hiljade, 25 000 više treba nego onom ko ima 12 000! Opozicija je predložila linearno povećanje u skupštini, ali oni koje narod plaća su glasali protiv! Ljudi moji i dragi naš Vućiću uradi nešto za svoje penzionere, jer si ti presednik svim penzionerima!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija