• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

13.05.2023

11:13 >> 11:04

EVO KOLIKO SU SKUPLJE NEKRETNINE U SRBIJI ZA GODINU DANA! Stan od 50 kvadrata poskupeo za 13.600 evra

Informer DN

Društvo

EVO KOLIKO SU SKUPLJE NEKRETNINE U SRBIJI ZA GODINU DANA! Stan od 50 kvadrata poskupeo za 13.600 evra

Podeli vest

Cene stanova su u prvom tromesečju ove godine više su za 13,6 odsto nego u istom periodu prošle godine. To znači da jedan stan od 50 kvadrata, umesto prošlogodišnjih 100.000 evra, sada košta 13.600 evra više!

Gledano po regionima, u odnosu na isti period prošle godine, cene stanova su porasle u Vojvodini za 14,89 odsto, Beogradu za 13,27 odsto, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 11,24 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najveći rast cena zabeležen je u Južnoj i Istočnoj Srbije i iznosio je 15,74 odsto, govore podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Poskupela i starogradnja

Cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 10,48 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je starogradnja imala veći medugodišnji rast, i on je bio 15,4 odsto.

Foto: Informer

 

Kako su se kretale cene stanova u starogradnji



grad prošlogodišnja cena sadašnja cena 
Beograd 1.700 1.930
Novi Sad 1.550 1.760
Niš 1.000 1.136
Užice 750 852
Kragujevac 845 960
* Iznosi su u evrima za kvadrat
 

" Kada se uporedi rast cena stanova u Srbiji sa onima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veliki broj država već krajem prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti " kažu u RGZ.

Nikad više jeftinije

Nedeljko Malinović iz agencije "Legat" navodi da je prošlu godinu obeležio neverovatan skok cena nekretnina, ali i dodaje da nas u ovoj godini očekuje blaga stagnacija u cenama. Ipak, nem lepe vesti za sve one koji žele da se skuće i ističe da stanovi više nikada neće biti mnogo jeftiniji nego sada.

Kako su se kretale cene stanova u novogradnji



grad prošlogodišnja cena sadašnja cena 
Beograd 2.200 2.500
Novi Sad 1.650 1.875
Niš 1.000 1.136
Užice 1.100 1.250
Kragujevac 1.040 1.180
* Iznosi su u evrima za kvadrat
 

- Sve dok je ponuda mala, a tražnja velika, a tako je bilo prošle godine, nema govora o rastu cena, samo će možda da miruju. Ipak, moram da kažem da više nikada ne bi trebalo očekivati mnogo jeftiniju cenu kvadrata nego sada - ističe Malinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Matematičar

pre 11 meseci

"...Cene stanova su u prvom tromesečju ove godine više su za 13,6 odsto nego u istom periodu prošle godine. To znači da jedan stan od 50 kvadrata, umesto prošlogodišnjih 100.000 evra, sada košta 13.600 evra više!..." koji ste vi matematičari? Dobro da ste ovo uzračunali.

Pero Postar

pre 11 meseci

Skoro sam bio u Solis-u cena kvadrata u Novom Sadu ce i dalje rasti.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija