• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.05.2023

16:09

U Subotici otvorena nova knjižara Službenog glasnika "Danilo Kiš"

Grad Subotica

Društvo

U Subotici otvorena nova knjižara Službenog glasnika "Danilo Kiš"

Podeli vest

U Subotici je danas, na Trgu republike 16, otvarena nova knjižara Službenog glasnika "Danilo Kiš".

Otvaranju knjižare prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor JP Službeni glasnik Mladen Šarčević, a tom prilikom je i predstavljena knjiga "Venac od trnja za Danila Kiša" Milivoja Pavlovića, inspirisana životom i stvaralaštvom velikana srpske i svetske književnosti, rođenog Subotičanina.

 Gradonačelnik Stevan Bakić je izrazio zadovoljstva što prisustvuje otvaranju Glasnikove knjižare "Danilo Kiša" koja će, kako je rekao, davati posebnu notu ovom gradu, posebno u oblasti kulture, jer Subotica nosi i epitet grada kulture.

- Ono što je zajedničko za grad Suboticu  i Službeni glasnik jeste bogatstvo nasleđa, duge tradicije. Službeni glasnik, osnovan 1992. godine, baštini tradiciju izdavanja službenih glasila koja počinje 1813. godine objavljivanjem 'Novina serbskih'. Ovo preduzeće će u avgustu ove godine obeležiti 210 godina tradicije objavljivanja službenih glasila. JP Službeni glasnik se po osnovnoj svojoj delatnosti bavi izdavanjem Službenog glasnika Republike Srbije, ali je izraslo i razvilo se u jednu od najznačajnijih  izdavačkih kuća u našoj zemlji i okupilo, po strukturi svojih biblioteka, najeminentnije autore, urednike, fakultete i druge institucije. Ja bih u ime grada Subotice i u svoje lično ime poželeo puno uspeha i srećan rad knjižari 'Danilo Kiš', kao i da  nam ojača ponudu u oblasti kulture - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević istakao je da će nakon Subotice Službeni glasnik nastaviti da širi mrežu maloprodajnih centara i da su za samo nekoliko meseci otvoreni centri u Tutinu, Pazaru, Požarevcu, Boru i drugim gradovima.

Osim toga Šarčević je najavio i bolju saradnju sa obrazovnim sistemom kako sa douniverzitetskim tako i sa visokim obrazovanjem i sa oblašću nauke.

- Partner nam je Evropska komisija i Ministarstvo za evrointegracije tako da smo danas u prilici i da kolegama iz škola i fakulteta najavimo još jednu mnogo bolju saradnju. Kvalitet ove knjižare Danilo Kiš i privilegija da se ime koje ova knjižara nosi i zadrži, se može meriti samo sa knjižarom iz Knez Mihajlove ulice u Beogradu koja nosi ime Gece Kona. Pozivam Subotičane da u narednom periodu ne samo posećuju i prate nova izdanja već da autori  održavaju promocije na svim jezicima i budu naši dragi partneri da zajedno širimo kulturu - naglasio je Mladen Šarčević.

Izabrane odlomke iz knjige, koja je pored više izdanja na srpskom jeziku, doživela i svoje mađarsko i italijansko izdanje, na promociji su čitali učenici subotičke Gimnazije "Svetozar Marković", na srpskom, mađarskom i italijanskom jeziku.

O knjizi je govorio i njen autor, Milivoje Pavlović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“ za 2024. godinu
Društvo

Subotica kandidat za „Evropski grad sporta“ za 2024. godinu

Evropska asocijacija prestonica i gradova sporta (ACES Europe) uvrstila je Suboticu u konkurenciju gradova koji bi mogli da ponesu titulu „Evropskog grada sporta“ za 2024. godinu, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući, na kojoj su se predstavnicima medija obratili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik ACES Europe Đan Frančesko Lupateli i generalni sekretar ACES Europe, Hugo Alonso.

19.05.2023

14:23

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija