• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

25.05.2023

17:56

DAJU TI 600.000, A VRATIŠ VRTOGLAVU CIFRU... KORISTE IH ZA MATURE, SVADBE, LETOVANJA... Brzi keš krediti preskupi

Pixabax, Emitphoto

Društvo

DAJU TI 600.000, A VRATIŠ VRTOGLAVU CIFRU... KORISTE IH ZA MATURE, SVADBE, LETOVANJA... Brzi keš krediti preskupi

Podeli vest

Najpopularniji krediti u Srbiji već više godina su keš krediti, a stručnjaci kažu da je baš sada sezona uzimanja pozajmica za mature, svadbe i letovanja. Ipak, ovo su i veoma skupe bankarske pozajmice jer se za uzetih 600.000 dinara, vraća ukupno 894.000, od čega će samo na kamate dužnik morati da plati 294.000 dinara.

Iako ova vrsta kredita deluje kao dobra opcija za brz novac koji može da se iskoristi za letovanje ili neki veći izdatak poput mature, građani često zaboravljaju da su kamate za ove vrste zajmova izuzetno visoke.

Laki keš

Tako rata za kredit od 600.000 dinara sa rokom otplate od 60 meseci, ali sa istom kamatom od 14,95 odsto, iznosi 14.900 dinara. Na kraju otplate kredita, ukupan iznos koji će banka da naplati od klijenta biće 894.000 dinara. 

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata "Efektiva" navodi da ovo jesu oduvek bili najskuplji bankarski krediti.

Foto: Shuterstock

- Za ove kredite banka ne pita za šta će ti nego odobrava novac. Ljudi ih koriste za svadbe, mature, letovanja, koja su možda planirani, ali i neplanirani izdatak, jer ne mogu da uštede taj novac unapred, pa posežu za ovakvim zajmovima, iako znaju da su skupi - navodi Gavrilović.

Koliko će banka na vama zaraditi, kako dodaje, utiče i period otplate. Duži rok otplate uz sebe vuče manju ratu, ali ukupna cifra se višestruko uvećava.

Manje rate, manje kamate

Iznos i rok otplate kredita određuju mesečnu ratu, a to je polazna tačka. Ipak, ne verujem da neko tako računa koliki će kredit podići, već gleda koliko mu novca treba, pa onda uz pomoć roka uklapa u mesečna primanja. U principu, što kraći rok, jeftiniji je kredit jer se plati manje kamate, i obrnuto. Mada, često se dešava da se kraći rok ne uklapa u mesečnu ratu, pa se ide na duži rok, što poskupljuje cenu kredita – upozorava Dejan Gavrilović.

Većina banaka svojim klijentima nudi iznos pozajmice do 3.000.000 dinara. Period otplate uglavnom je od 12 do 71 mesec. Što se tiče kamata, one variraju od banke do banke, a idu i do 20 odsto.

Foto: Informer

Primer keš kredita

* iznos 600.000 dinara

* period otplate 60 meseci

* kamata 14,95

* rata 14.900

* ukupno zaduženej za kamatu 294.000 dinara

* ukupan iznos koji se vraća banci 894.000 dinara




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 11 meseci

TO JE NA PROST NAČIN RAČUNATO OKO 50% VIŠE OD GLAVNICE

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17