• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.05.2023

22:24

DANAS JE SVETSKI DAN LEPTIRA! Ovi nežni insekti oduševljavaju svojim zanimljivim izgledom

Društvo

DANAS JE SVETSKI DAN LEPTIRA! Ovi nežni insekti oduševljavaju svojim zanimljivim izgledom

Podeli vest

Danas se obeležava svetski dan leptira posvećen ovim insektima koji lete brzinom od 20 kilometara na čas.

Danas se obeležava Svetski dan leptira. Ovi nežni insekti oduševljavaju svojim zanimljivim izgledom i jedinstvenim šarama na krilima.

Ovom redu pod nazivom Lepidoptera pripada oko 150.000 vrsta i jedni su od mnogobrojnijih insekata.

Leptiri prolaze punu metamorfozu i razvijaju se tako što odrasla jedinka polaže jaja na biljku koja će biti domaćin, a iz njih se razvija larva (gusenica). Gusenica puzi i hrani se lišćem biljke koja joj je domaćin, dok ima vrsta koje se hrane i vašima.

Kada dostigne određenu veličinu, gusenica počinje da "prede" svileni konac kojim se obmota i tako nastaje stupanj lutke. Na kraju se koža lutke cepa, a iz nje izlazi leptir.

Foto: pexels.com

Leptir poseduje dva para krlila koja su prekrivena ljuspicama, one su tesno zalepljene jedna za drugu. Njihova krila su prozirna, sadrže proteine koji su zaslužni za boju krila, a kako leptiri stare krila im postaju prozirna.

Ovi insekti lete brzinom od 20 kilometara na čas. Najveći leptir na svetu “ornithoptera alexandrae“ ima raspon krila do 25 centimetara, dok najmanji leptir na svetu “brephidium exilis“ ima raspon krila svega oko 2,5 centimetara.
Leptiri vide tri boje: zelenu, žutu i crvenu i prosečno žive dve nedelje.

Kako se nalaze u dnu lanca ishrane leptiri su veoma ugroženi. Zato koriste svoje jarke boje i na taj način plaše druge životinje i insekte.

Foto: pexels.com

Ovo su veoma nežna stvorenja, zato treba paziti na njih.

U našoj zemlji postoji 200 vrsta ovih insekata, najzastupljeniji su Limunovac, Čkaljevac, Veliki kupusar, Šafranovac, a najpoznatiji je Lastin repak. Apolonov leptir je zaštićena vrsta, veoma je osetljiv na vremenske promene i samo srećnici uspevaju da ga vide, jer se zaista retko sreće u prirodi i zbog toga spada u ugrožene vrste.

Neki od najboljih načina da privučete leptire u baštu je da posadite cveće u raznim bojama ili da zgnječite voće i ostavite ih po drveću, kamenju i drugim površinama i bićete preplavljeni ovim divnim stvorenjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija