• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf.rs

30.05.2023

15:16

OŠTRIJE KAZNE ZA DECU NASILNIKE I RODITELJE! Održana sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Slobodan Miljević, Tanjug

Društvo

OŠTRIJE KAZNE ZA DECU NASILNIKE I RODITELJE! Održana sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja

Podeli vest

Konstitutivna sednica Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, kojim rukovodi predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, održana je danas u Vladi Srbije.

Premijerka Ana Brnabić naglasila je da je cilj Saveta da se postigne nulta tolerancija prema vršnjačkom nasilju. Savet će se fokusirati na postizanje konkretnih rezultata i preduzimanje konkretnih koraka ka smanjenju vršnjačkog nasilja.

Govoreći o nacionalnoj platformi za prevenciju i suzbijanje nasilja pod nazivom "Čuvam te", Brnabić je rekla da od 19. maja 2023. godine, preko platforme svi, od nastavnika, učenika, do roditelja, mogu da prijave sve vrste nasilja koje uključuju decu i podvukla da ta platforma na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte. Premijerka je precizirala da su na njoj umrežene sve relevantne institucije i entiteti iz različitih oblasti, kao i da svako ko je prijavio nasilje tu može da prati proces rešavanja svog slučaja.

Foto: printscreen

Premijerka Ana Brnabić

Prijave nasilja mogu biti anonimne, a trijažni tim u roku od pet do sedam minuta, obrađuje prijavu nasilja na platformi i prosleđuje je nadležnim institucijama.

Koordinacioni tim za platformu "Čuvam te" direktno će referisati Savetu i obaveštavati članove o prijavama nasilja na platformi, dinamici njihovog rešavanja kao i o sankcijama za počinioce.

Na sednici je podvučeno da su u toku izrade predloga izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje podrazumevaju pooštravanje kaznenih mera za decu koja vrše nasilje i njihove roditelje, a koje između ostalog, podrazumevaju lakše udaljavanje sa časa i suspendovanje učenika tokom trajanja disciplinskog postupka.

Predsednica Vlade je konstatovala da posebnu pažnju treba posvetiti tim izmenama i dopunama Zakona i dodala da će, između ostalog, fokus rada Saveta biti i na materijalnom statusu nastavnika, kao i povećanju broja pedagoga i psihologa u školama.

Članovi Saveta su konstatovali da je neophodno ohrabriti bolju komunikaciju roditelja i dece, jer su istraživanja pokazala da veliki broj đaka ne prijavljuje nasilje ni članovima najuže porodice. Takođe, primetili su da je neophodan rad sa razrednim starešinama kako bi se i oni aktivnije uključili u rešavanje ovih problema.

Dogovoreno je da dinamika sastajanja Saveta bude najmanje jednom mesečno, a po potrebi i češće. Zamenik predsednika Saveta je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, a čine ga i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ostali predstavnici Vlade, Unicefa, Udruženja "Mame su zakon" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Daca

pre 1 godinu

Obaveza svih roditelja je da kontrolisu svoju decu, da rade sa njima, a ne da ih prepuste drustvenim mrezama i ulici. Drzava preduzima sve mere,ali sve potice iz kuce.

Tijana

pre 1 godinu

Naravno da trebaju ostrije kazne pa da vidim da li ce se posle nekom desiti da druge maltretira i kinji.

Jovanka

pre 1 godinu

Svaka čast za Vladu, uvek je donosila ispravne odluke, i nikada nije pepuštala ništa slučaju.

Kriss

pre 1 godinu

Svako mora da postuje odluke nasih politicara. Oni rade samo najbolje za Srbiju i nasu decu

David

pre 1 godinu

Ovakve kazne da će veoma dobre reuzlatete da se više ovakve tragedije ne ponavljaju

Jovan

pre 1 godinu

Sve ove kazne će dato dobre rezultate da ne bi nasilnici opet mogli da deluju

Boško

pre 1 godinu

Nema druge, moraju se svi dovesti u red, prvo roditelji koji očigledno ne rade dobro svoj posao!

Ana

pre 1 godinu

Mislim da prijave nasilja ne smeju biti anonimne, baš zbog zaštite ličnosti, jer onda može neko optuživati lice za to što mu prosto nije simpatičan ili simpatična.

Ana

pre 1 godinu

Platforma "Čuvam te" ima smisla, osmišljena je da sačuva i predupredi mnoge eventualno nasilne događaje, ali prijave ne bi trebale biti anonimne, neka stoji imanom i prezimenom ko i za šta prijavljuje neko lice.

Ana

pre 1 godinu

Konkretni potezi i preventivne mere su već prisutne, postoje i radi se na osnaživanju mnogih.

Ana

pre 1 godinu

Udruženi porodica, škola, starešine, pedagozi treba da učestvuju u razrešenju većih problema.

Ika

pre 1 godinu

Nadam se da ce se novim merama smanjiti svaki vid nasilja u skolama.

Ana

pre 1 godinu

Pored mera koje ce se preduzeti u skolama, moraju i roditelji vise razgovarati sa svojom decom i ukazati im da se nasiljem nista ne resava.

Hilandar Hajlender

pre 1 godinu

a necete kazniti izraelca Predraga Konja koji je koji je odavao pozicije jugoslavenske i srpske vojske izraelcima i amerikancima koji su bombardovali Jugoslaviju i Srbiju i koji je vrsio nasilje ubadao iglama i americko izraelskim tajkunskim zlocinackim korona vakcinama zlostavljao srpsku decu ubadajuci i to sve bez dozvole roditelja srpske dece . Picka vam materina nesrpska vlado okupatorska.

Nana

pre 1 godinu

Vlada uvek je donosila ispravne odluke, i nikada nije prepuštala ništa slučaju.

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija