• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

03.06.2023

07:30

POPRAVKA OCENA I POSLE 6. JUNA! Ko hoće, može u školu do ovog datuma - Ministarstvo prosvete objasnilo kako će se okončati školaska godina

Društvo

POPRAVKA OCENA I POSLE 6. JUNA! Ko hoće, može u školu do ovog datuma - Ministarstvo prosvete objasnilo kako će se okončati školaska godina

Podeli vest

Učenici koji hoće da poprave ocene moraju za to da imaju osnova, kao i da prijave razrednom starešini do 8. juna.

Đaci osnovnih i srednjih škola raspuštaju se 6. juna, ali će deca i posle tog datuma moći da dolaze na dopunsku i dodatnu nastavu, kao i da popravljaju ocene, rečeno je juče u Ministarstvu prosvete. Učenici koji hoće da poprave ocene, navode iz ministarstva, moraju za to da imaju osnova, kao i da prijave razrednom starešini do 8. juna, kako bi ih on uključio u raspored ocenjivanja. Ono što je najvažnije, razredi od prvog do četvrtog razreda moći će da idu u boravak sve do 20. juna.

Zaključeno

Svi učenici dobiće predlog zaključenih ocena do 6. juna
Miodrag Antić

Škole otvorene

Nakon što je Vlada donela zaključak da se nastavna godina završava 6. juna, Ministarstvo prosvete prosledilo je školama i roditeljima dopis sa instrukcijama kako da organizuju nastavu i ocenjivanje. Đaci posle toga datuma mogu da dolaze na nastavu na dopunske i vannastavne aktivnosti, a do 6. juna dobiće predlog zaključenih ocena. Posle toga, đaci koji imaju osnova za popravku ocena u dogovoru sa nastavnikom biće ocenjeni.

- Potrebno je da škola utvrdi predlog zaključnih ocena na kraju školske godine najkasnije do 6. juna i o tome obavesti učenike i njihove roditelje. Prilikom upoznavanja učenika i roditelja sa predlogom zaključne ocene, nastavnik daje i obrazloženje ocena, kao i sugestije za učenika o tome na koji način mogu da, ukoliko žele, poprave ocenu - navodi se u dopisu školama.

Maturski ispiti po planu

Iz Ministarstva prosvete navode da se sve aktivnosti koje se odnose na organizaciju i realizaciju završnog ispita za učenike osmog razreda osnovne škole, završnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja u trogodišnjem trajanju i maturskog ispita za učenike srednje škole sprovode u skladu sa godišnjim planom. Dodaje se i da se sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama, kao i sve druge ispite koji se polažu u školama sprovode u skladu sa godišnjim planom. U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa godišnjim planom.


U periodu posle 7. juna i zvaničnog završetka školske godine, učenici će do 20. juna, kada je po školskom kalendaru planiran početak raspusta, moći da dolaze na dopunsku ili dodatnu nastavu, kao i pripremnu koja se sprovodi za maturante.

- Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene obezbedi uslove da tu ocenu i popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena - kažu u ministarstvu.

Razvijajte empatiju kod dece


Školama je savetovano i da nastavnici i stručni saradnici organizuju aktivnosti i teme u cilju razvoja socijalnih i emocionalnih veština učenika, kao na primer: tolerancije, empatije, timskog rada, kreativnosti, samokontrole, optimizma, poštenja i zahvalnosti, poručuju iz Ministarstva.

Kada je u pitanju produženi boravak za mlađe razrede, u školama gde postoji organizuje se i dalje, odnosno do 20. juna. Preporuka je da škola anketira roditelje i na osnovu rezultata anketiranja organizuje rad produženog boravka. Takođe, do ranije planiranog kraja godine u školama će biti organizovani obrazovno-vaspitni časovi ili nastava u prirodi prema željama đaka i u dogovoru sa nastavnicima.

Raspored po potrebi

Miodrag Antić iz Foruma srednjih stručnih škola objašnjava za Informer šta ove smernice zapravo znače. On navodi da se prema odluci Ministarstva redovna nastava završava u svim školama sledećeg utorka, a svi drugi oblici nastave moći će da se održavaju po posebnom rasporedu.

Šta će biti u školama posle 6. juna


* dopunska nastava
* dodatna nastava
* pripremna nastava
* nastava u prirodi
* popravljanje ocena
* dnevni boravak

- Dopunska nastava, dodatna, pripremna ili nastava u prirodi, biće realizovana i posle 6. juna, ali po posebnom rasporedu, o čemu će roditelji biti naknadno obavešteni. Svi učenici dobiće predlog zaključenih ocena do 6. juna. Za učenike koji do sada nemaju propisan broj ocena na osnovu kojih se mogu zaključiti ocene biće organizovan poseban čas na kome će učenici moći da odgovaraju i dobiju ocenu. Učenici će imati priliku da poprave ocenu samo ako za to ima osnova, ali on to mora da prijavi odeljenjskom starešini najkasnije do 8. juna da bi se napravio raspored - kaže Antić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija