• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.06.2023

20:13

Patrijarh Porfirije na Duhovski ponedeljak u Ohridu služi svetu liturgiju

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

Patrijarh Porfirije na Duhovski ponedeljak u Ohridu služi svetu liturgiju

Podeli vest

Odazivajući se pozivu arhiepiskopa skopskog i makedonskog Stefana, patrijarh srpski Porfirije će 5. juna, na Duhovski ponedeljak, u drevnom hramu Svete Sofije u Ohridu služiti svetu Liturgiju, čime će svečano biti obeležena prva godišnjica autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, saopšteno je večeras iz MPC.

U hramu Svete Sofije biće obeležena prva godišnjica od kada je u staroj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu poglavar SPC uručio Tomos o autokefalnosti poglavaru Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

U saopštenju SPC se podseća da je tom prilikom patrijarh Porfirije rekao:

- Po blagodati Božjoj i po promislu Božjem, danas imamo priliku da ovenčamo to što već postoji među nama, a to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno. Jedinstvo je vaspostavljeno, a onda otišlo i korak dalje u duhu života Crkve kroz vekove, a to je da Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska Arhiepiskopija ima ne samo uslove nego i potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna Crkva. Ispostavlja se da je to najbolji mogući način i metod za život Pravoslavne Crkve i naše pravoslavne braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali kroz služenje Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija