• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

05.06.2023

15:56

SVI OPERISANI IMAJU PRAVO NA REHABILITACIJU O TROŠKU DRŽAVE! Direktorka RFZO: Rok za odabir ustanove je do 1. septembra!

pixabay

Društvo

SVI OPERISANI IMAJU PRAVO NA REHABILITACIJU O TROŠKU DRŽAVE! Direktorka RFZO: Rok za odabir ustanove je do 1. septembra!

Podeli vest

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je da je u cilju rešavanja listi čekanja za operacije kuka i kolena RFZO uputio dopis svim građanima koji su na listi duže od dve godine da se izjasne da li žele da se preusmere u neku drugu ustanovu.

Za to se izjasnila četvrtina pacijenata i od 1.300 pacijenata koji su se izjasnili da žele da se preusmere, 300 je već preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija, navela je Radojević Škodrić. Novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

Neki su čekali godinama, a neki su na listi čekanja za operaciju kuka ili kolena bili i duže od decenije. U ovom trenutku na Jedinstvenoj listi čekanja za te intervencije je blizu 15.000 građana. Program preusmeravanja pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu omogućio je kraće čekanje na neophodne operacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je, gostujući u Dnevniku, da je u cilju rešavanja liste čekanja za operacije kuka i kolena RFZO uputio dopis svim građanima koji su na listama čekanja duže od dve godine da se izjasne da li žele da se preusmere u neku drugu ustanovu.

- Za to se izjasnila četvrtina pacijenata i od 1.300 pacijenata koji su se izjasnili da žele da se preusmere, 300 je već preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija - navela je Radojević Škodrić.

Foto: Pixabay

Prema njenim rečima, neki pacijenti se još nisu izjasnili, a neki su se izjasnili da žele da ostanu u bolnicama u kojima su, a novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra.

 Za pacijente koji su se izjasnili do 1. juna, napravljen je plan - 300 pacijenata je već preusmereno, a ostalih 1.000 će biti preusmereno do kraja godine - rekla je i dodala da će oni biti preusmereni u 31 ustanovu, a za sve pacijente obezbeđene su proteze i lekovi.

Napomenula je da se hitni pacijenti zbrinjavaju bez čekanja, a svi operisani imaju pravo na rehabilitaciju od 21 dan o trošku države.

Pojasnila je da "of lejbl" terapija podrazumeva terapiju za bolest za koju nije registrovan lek ili kategoriju za koju nije registrovan, ali postoje naučni i stručni dokazi da je efikasan, dozvoljena je "of lejbl" primena za maligne bolesti, transplantaciju i neke autoimune bolesti. Napomenula je da je "of lejbl" terapija ne samo kod nas nego u svim zemljama strogo kontrolisana, ali da do sada nije stigao nijedan zahtev, ali se očekuju već ove nedelji zahtevi, pošto su upućene instrukcije.

- Piše se o nestašicama lekova u Evrpi. Nestašice koje se dešavaju su posledica više faktora, posledice posle pandemije na zalihe lekova, smanjeni kapacitet proizvodnje, poremećaja kada su u pitanju aktivne supstance, povećane cene energenata i transporta. Naše tržište je jedno od najboljih u smislu snabdevanja - istakla je Radojević Škodrić.

Foto: pixabay

Naše domaća proizvodnje je obezbedila aktivne supstance, vodimo računa o roku i alternativnim tržištima.

Govoreći o VTO, rekla je da su se 1.122 žene javile, odobreno je 410 zahteva, 135 je ušlo u proceduru, 54 su završene, a od toga 11 je potvrđenih trudnoća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija