• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

06.06.2023

06:55

JEDNO "DA" SPASILO ČAK ČETIRI ŽIVOTA! Mnogi i dalje zbog predrasuda dobijaju da doniraju organe moždano mrtvih

pixabay

Društvo

JEDNO "DA" SPASILO ČAK ČETIRI ŽIVOTA! Mnogi i dalje zbog predrasuda dobijaju da doniraju organe moždano mrtvih

Podeli vest

Strah od crnog tržišta, ali i verska ubeđenja, sprečavaju porodice onih koji su moždano mrtvi da budu donori.

Jedno "da" spaslo je četiri života. U kasnim popodnevnim satima dve zdravstvene ustanove - Klinički centar Srbije i Vojnomedicinska akademija digle su se na noge kada im je javljeno da je dobijen pristanak za doniranje organa od porodice pacijenta koji je doživeo moždanu smrt. Zahvaljujući toj saglasnosti urađene su transplantacije srca, jetre i bubrega.

Dvadesettrogodišnji Petar oporavlja se na VMA i dve nedelje nakon transplantacije jetre trebalo bi da ode kući. Malo dalje, u Kliničkom centru Srbije, oporavlja se 56-godišnji Zoran kome je iste noći urađena transplantacija srca.

- Moje stanje je bilo veoma kritično i nije se znalo da li ću preživeti, zato što je bio potreban donor hitno. Veoma sam zahvalan porodici koja je rekla "da" - kaže Petar.

Zoran navodi da ne zna šta bi rekao osim da je zahvalan porodici donora, i celoj ekipi koja je radila celu noć.

Božje delo

Božje delo
Oni koji se pozivaju na verske razloge govore da se na taj način skrnavi telo, koje je Božje delo
Mladen Todić

Međutim, svest građana o značaju doniranja organa i dalje je na veoma niskom nivou, a brojne predrasude ih sprečavaju da daju saglasnost kada se desi da neko od članova njihove porodice doživi moždanu smrt. Prema rečima naših sagovornika, plaše se da je reč o švercu, a mnogo je i onih koji za to navode verske razloge.

Foto: pixabay

Niz predrasuda

Mladen Todić (43), predsednik Udruženja "Zajedno za novi život" iz Požarevca, kojem je pre šest godina saglasnost porodice donora spasla život, za Informer navodi da se svačega naslušao.

- Neki čak pominju i "Žutu kuću", povezuju transplantaciju organa sa trgovinom beba... Kažu da ako zaveštaju organe, postoji šansa da ih ubije neko. Ima i onih koji su uvereni, ako se odluče na ovaj korak, da im neće biti pružena medicinska pomoć ukoliko teško obole... Međutim, takve stvari su nemoguće. U samo jednoj proceduri transplantacije angažovano je na desetine medicinskih radnika. Ima i onih koji se pozivaju na verske razloge. Oni govore da se na taj način skrnavi telo, koje je Božje delo - navodi naš sagovornik.

Transplantacije u 2023. u brojkama:


15 moždanih smrti je nastupilo
7 pristanaka je dobijeno od porodica preminulih za donorstvo organa
15 presađivanja organa je obavljeno
2.000 pacijenata čeka na rožnjaču, srce, bubreg ili jetru
30 dece čeka na organe

Iako se crkva u Srbiji nije zvanično oglasila o tom pitanju, on ističe da sveštenici sa kojima je razgovarao o ovoj temi nisu imali ništa protiv zaveštanja organa.

Život


U hrišćanstvu je život najsvetija stvar i ako organ može da produži nečiji život, onda u tome ne može biti ničega lošeg
Miloš Stojković

- Čak su nam govorili da je u pitanju bogougodan čin. Ono što je zanimljivo jeste da je papa Jovan Pavle II svojevremeno izjavio: "Greh je pokopati sve što životu može pomoći". Upravo ta rečenica je izazvala pravi bum u mnogim katoličkim zemljama, kao što su Italija, Španija i Hrvatska. Oni su tada pokrenuli kampanju transplantacije organa i sada je ona deo njihove kulture. Tamo je sramota ako odbijete da donirate organe - navodi Todić.

Foto: VMA

Vladika donor

Teolog i prvi poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković za Informer navodi da zaveštanje i transplantacija organa nisu u suprotnosti s kanonima hrišćanstva.

- Funkcija tela prestaje smrću, a duša večno živi. Telo je stvoreno za ovozemaljski svet i nema ničega spornog u tome da neko drugome da svoj organ. U Hrišćanstvu je život najsvetija stvar i ako organ može da produži nečiji život, onda u tome gestu ne može biti ničega lošeg. Koliko mi je poznato, i mnogi episkopi u Grčkoj i Rumuniji su zaveštali svoje organe, a bilo je i primera kod nas - kaže Stojković.

Podsećanja radi, i blaženopočivši vladika šabački Lavrentije je 2011. godine u Loznici zaveštao svoje organe. On je tom prilikom rekao da je medicina svojim napretkom omogućila transplantaciju organa i onaj ko nema i ne može ničim drugim da pomogne svojim bližnjim - može bar time.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lady55

pre 10 meseci

Kakav bre lavrentije i (prolupano) svestenstvo grcke i rumunije (posrnule Crkve na "strani" carigradskog)...BOG JE ZAPOVEDIO - NE POZELI TUDJE!...ne pozeli ni tudju zenu, ni tudju kucu, NISTA TUDJE pa ni TUDJU SPERMU TUDJE JAJNE CELIJE NITI BILO KOJI TUDJI ORGAN!!!...IŠ BRE VIŠE SA ANTIHRIŠĆANSTVOM!!!...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija