• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

07.06.2023

07:30

KOSTA K. NIJE LUD!  Detaljna analiza Slavice Đukić Dejanović o dečaku

Informer, Tanjug

Društvo

KOSTA K. NIJE LUD! Detaljna analiza Slavice Đukić Dejanović o dečaku

Podeli vest

Učenik Kosta K. koji je počinio masakr, 3. maja u svojoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je ranio petoro, a ubio desetoro drugara i radnika obezbeđenja, nije lud već je sve to uradio svesno i unapred pripremljeno.

Dečak ubica je po karakteru psihopatska osoba i ponaša se mnogo zrelije od svojih godina. Ovo je u gostovanju na TV Informer objasnila neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović. 

Svestan i zreo

Ona kaže da sada postoji velika bojaza kako postupati u kaznenoj politici, s obzirom da nema još 14 godina, a ni psihičkih poremećaja.

- Detetu se retko može postaviti dijagnoza, a njegova ponašanja je kao da ima 18 godina i već izgrađen sociopatski i psihopatski karakter. Takva osoba je svesna svojih godina i šta naši zakoni predviđaju za maloletnike. To što je rekao da je psihopata poslao je poruku "nisam lud". On nema 14 godina, to nije krivično delo, ali kroz ekspertizu će se videti da li je reč o osobi koja je spremna da ponovi delo i u skladu sa tim izreći će se medicinska mera. Osnovno pitanje je da li je ta osoba sposobna da ponovi delo, a onda se radi na sprečavanju toga - napominje Đukić Dejanović

Ona dodaje da je reč o dečaku koji je po svojoj prirodi perfekcionista, koji ne poznaje poraze i kod kojeg nema mesta ni za najmanju grešku!

- Po onome što smo čuli o njemu, po stvarima koje je voleo, po izborima igrica, filmova, po ocenama i uspehu u školi vidimo da je to dete sa velikim ambicijama, ciljevima, sa posebnim vaspitanjem i urođenim vrednostima. Po razmišljanju i njegovim radovima, on je perfekcionista, bilo da je reč o učenju, igri, ocenama, načinu života... Ali, i vrlo impulsivan. Imao je ciljeve i slepo težio ka njihovim ostvarenjima. Sada je samo pitanje, da li su ti zacrtani uspesi bili njegovom voljom ili potpuno tuđi - navodi naša sagovornica.

Foto: Printscreen, Marko Đoković

Prema njenim rečima ovakve tragedije su uobičajena za Ameriku, ali ne i za naše podneblje.

- Ono što se desilo u Beogradu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" je pokazatelj da nešto mora da se uradi. Činjenica je da je država obezbedila veliki broj policajaca u školama, ali oni moraju biti deo tima škole. Policajac u školi mora da obrati pažnju na decu koja su "upadljiva". Timovi u školama moraju da prate decu. Isto je tako i kod kuće. Kad deca, na primer,  gledaju crtani ona se identifikuju sa agresorom i dete spontano postaje agresivniji. Roditelj je taj koji mora da ukaže da to nije dobro ponašanje. Zato sa decom mora da se radi i onda će ranije da se uoči promena u ponašanju koja nije dobra - ističe naša sagovornica.

Nije bio žrtva

Da je Kosta bio itekako svestan svega i da u školi nije postojao ni jedan razlog za takvo njegovo ponašanje, potvrdila je i član Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević.

- Inspekcijski nalaz kojim je utvrđeno da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja prema dečaku koji je počinio masovno ubistvo me nije iznenadilo. Ja sam to znala i to sam rekla odmah, prvog dana. Nalaz inspekcije me nije iznenadio ali sam zahvalna što se sa njim izašlo i to brzo.  Deca su u međuvremenu, od 3. maja, kada se tragedija dogodila bila pod stigmom da su u stvari svi oni zločinci i glavni krivci za ono što se desilo, a nisu. To znamo svi mi koji smo u školi, znamo šta se tamo dešava i kakva su to deca - rekla je Zirojević i napomenula da je dečak menjao smenu i odeljenje zbog želje da pređe u što bolje bilingvalno odeljenje.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Doca

pre 10 meseci

Smrduljetina. Koliko si para uzela za takvo izneseno javno mišljenje kojim će monstrum izaći na slobodu? Sram te bre bilo. Stavi se u poziciju deset porodica zavijenih u crno. Zamisli da je to učinjeno tvojim najbližim.

Pera

pre 10 meseci

Ljudi jel vidite vi kako eugenicarska "etika" izbija iz iskaza ove ljigave SPSove politicar-doktorke. Dakle prakticno kaze da je u pitanju genije koji je eto bio malo nevaljao, pobio neke ovce, ali to nije nikakav zlocin niti treba da odgovara za to. E pa politicarko daj mu napunjen pistolj da proveris da li ce na tebi da ponovi isto. Medjutim ovo je samo pokazatelj kako doktori stite jedni druge, isto kao sto i pravnici ma na kojoj su strani zakona stite jedni druge.

Alex

pre 10 meseci

Molim za milost, poštedite nas ove žene. Njoj niko nije lud pa ni ubica iz Rakovice koji je ubio sopstveno dete i bivšu ženu posle njene procene. Prestanite da promovišete ovu ženu, opasno je.

Sladjan

pre 10 meseci

Pa onda ga pustite odmah.....neka pobije još dece!!!!koja pacenica ovo da izjavi!!!lud mali 100 %i ne zaslužuje slobodu nikada u životu!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija