• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.06.2023

12:10

RAZUMEM NJIHOVU POTREBU DA SE OPUSTE, ALI DECA MORAJU DA IMAJU GRANICE! Đorđe Milićević za Informer TV o svim problemima koji muče i školarce i roditelje (VIDEO)

printscreen

Društvo

RAZUMEM NJIHOVU POTREBU DA SE OPUSTE, ALI DECA MORAJU DA IMAJU GRANICE! Đorđe Milićević za Informer TV o svim problemima koji muče i školarce i roditelje (VIDEO)

Podeli vest

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević bio je gost Jutarnjeg programa na Informer TV gde je govorio o trenutnom stanju obrazovanja u našoj zemlji, kao i o skraćivanju školske nastavne godine.

V.d. ministra prosvete Đorđe Milićević na početku emisije istakao je da odluka za raniji završetak školske godine je potpuno zakonski osnovana, kao i da su roditelji učenika škole u kojoj se dogodio masakr želeli da se nastava završi onog dana kada se dogodila tragedija. 

- Jedna manja grupa roditelja iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" zahtevala je da se školska godina završi istog trenutka nakon tragedije, ali takođe postojao je i manji broj roditelja iz drugih škola koji su bili istog mišljenja. Kada vidite koliko je takva tragedija veliki udar za državu, ne možete da ne izađete u susret, a da opet na taj način ne oštetite drugu stranu. Održano je 95% nastave, tako je zakonski bilo moguće da se školska godina završi ranije. Ukoliko učenici nisu zadovoljni ocenama, oni mogu u dogovoru sa nastavnikom da poprave istu do 20.juna - rekao je Milićević.

Milićević se osvrnuo i na pitanje koje zanima mnoge učenike, ali i roditelje.

- Celodnevni boravak, boravak u školama, nastava u prirodi, kao i ekskurzije biće realizovane po dogovorenom planu i programu -istakao je v.d. ministra prosvete.

Foto: printscreen

Đorđe Milićević

Spekulisalo se da ukoliko je ocena na klackalici, tačnije da se nalazi između dve ocene, biti zaključena ona viša.

- Takve preporuke nema. Svih 16 školskih uprava postupa po uputstvu u kom nema takvog pravila. Do 20. juna ocene mogu da se popravi svako ko nije zadovoljan - rekao je Milićević.

Kako kaže gost Jutarnjeg programa na Informer TV, mature će biti održane po planu i programu.

- Što se tiče matura to sve ostaje po dogovoru. Sutra ce biti održan sastanak gde ćemo rezimirati šta smo do sada uradili i šta nam sledi, znači sve ide onako kako je definisano u cilju realizacije naših ciljeva, tako da se nadam da će sve biti onako kako je planirano - rekao je Milićević.

Milićević se osvrnuo i na dalji plan rekonstrukcije OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja dogodio stravičan masakr.

- Predsednica Vlade je vodila razgovore sa roditeljima iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar". U narednom planu najavljena je rekonstrukcija, jedan deo će biti memorijalni centar, a vremenom će se naći adekvatno rešenje za ostatak prostora, naravno u dogovoru sa roditeljima - ističe Milićević.

Foto: printscreen

Istakao je da u naredne dve nedelje će biti predložena imena za novog ministra prosvete, a da do tada je njegova dužnost da omogući da sistem funkcioniše.

- U ministarstvu prosvete rade ljudi koji su veoma posvećeni. Imali smo kolegijum i razmenili mišljenja, definisali smo prioritete i krenuli zajedno da radimo. Za dve nedelje Vlada bi trebalo da predloži kandidate za mesto ministra prosvete, a na meni je da omogućim da sistem radi i funkcioniše - rekao je Milićević.

V.d. ministra prosvete Đorđe Milićević osvrnuo se i na tragediju koja se dogodila u utorak na Adi Ciganliji kada su se dva dečaka starosti 16 godina utopila prilikom proslave kraja školske godine. On je uputio apel u kom ističe da srednjoškolci prilikom proslave trebaju da imaju granice.

- Pridružujem se apelu, iako razumem potrebu da se oni sada opuste, ali ih molim da imaju određene granice - ističe Milićević.

Milićević je prokomentarisao i proteste koji organizuje opozicija.

- Ako bismo sa političkog aspekta govorili o protestima, ovde nije reč o protestima "Srbija protiv nasilja", ovo je sve sem protiv nasilja. Ovakve vrste prostesta promovišu samo veće nasilje. Ako želite da organizujete protest kao opozicija, ja nemam ništa protiv, ali normalno bi bilo da izađete sa određenim merama. Ja ne osuđujem građane koji su na protestu, jer su mnogi došli iz različitih razloga. Ovo je klasična zloupotreba tragedije. To što oni žele da dođu na vlast preko protesta, to neće moći. Na vlast se dolazi izborima. Oni žele da protestima, mi donesemo ostavke, pa da pređemo u prelaznu Vladu - ističe Milićević.

Foto: printscreen

Milićević je objasnio da je osnov svakog dobrog odnosa sa detetom upravo razgovor roditelja sa decom.

- Sve kreće od kuće, sve kreće od nas i poverenja. Iako sa ćerkom razgovarate kao sa drugaricom, onda je sve lako rešivo. Nama očevima je nekad teško da neke stvari prihvatimo, ali to je sve normalno. Nažalost izgubila se otvorena priča između roditelja i dece - ističe Milićević.

U poslednjem periodu bio je aktuelan predlog da se u svakoj školi postavi blokator mobilnih telefona, što je prokomentarisao i v.d. ministra odbrane.

- Znam da je nekad postojao predlog da se stave blokatori u školama koji ometaju mobilne telefone da fukcionišu, ali kakav god predlog da se da, uvek će se da naći neko ko će se tome protiviti, iako sam ja lično za realizaciju takve mere - rekao je Milićević.

Za sva dodatna pitanja koja imaju roditelji ili đaci mogu se obratiti školskoj upravi koja svake nedelje ima organizovana otvorena vrata.

- Svaka školska uprava ima otvorena vrata, i znam da postoje mnoge nedoumice i kod roditelja i kod đaka, ali dolaskom na ta otvorena vrata oni mogu dobiti odgovore na sva nerazjašnjena pitanja - rekao je Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

UDŽBENICI ODLAZE U ZABORAV? Ovako će izgledati škole u Srbiji u budućnosti - Evo da li će roboti zameniti nastavnike
Društvo

UDŽBENICI ODLAZE U ZABORAV? Ovako će izgledati škole u Srbiji u budućnosti - Evo da li će roboti zameniti nastavnike

Najmodernije učionice, geografska karta koja podseća na igricu i virtuelna laboratorija, samo su neki od elemenata koje bi mogle da imaju srpske škole u budućnosti. Činjenica je da sa napretkom tehnologije mora da napreduje i naš obrazovni sistem, a dekan Učiteljskog fakulteta Danimir Mandić za Telegraf.rs otkriva kako bi mogao da izgleda jedan dan u potpuno modernizovanim i tehnološki opremljenim školama.

04.06.2023

21:15

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17