• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

08.06.2023

07:30

RODITELJI ZLOSTAVLJAJU PROFESORE ZBOG OCENA! Svi bi da ocenjuju

Društvo

RODITELJI ZLOSTAVLJAJU PROFESORE ZBOG OCENA! Svi bi da ocenjuju

Podeli vest

Pojedini roditelji srednjoškolaca bukvalno maltretiraju profesore ukoliko ne zaključe željenu ocenu njihovom detetu, upozorava predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

U nekim školama, kaže Antić, nastavnici su dobili direktivu da ocene, pre nego što ih zaključe, prepišu na papir, a potom dostave roditeljima. Oni treba da daju saglasnost ukoliko se slažu ili da odbiju predložene ocene?!

Ko zaključuje ocene?!

Antić kaže da je od utorka, 6. juna, kada se zvanično završila školska godina, u školama haos zbog zaključivanja ocena i da je pritisak na profesore ogroman.

- Prema odluci Vlade, iako je školska godina gotova, đaci mogu do 20. juna da dolaze i popravljaju ocene. To se odnosi na sve one koji imaju osnov za popravku ocene, sve u dogovoru sa profesorima. Đaci su to veoma dobro primili. Međutim, to što se predlog zaključne ocene šalje roditelju, koji treba da da saglasnost za ocenu i tek nakon toga se ona zaključuje, čista je katastrofa! Ako roditelj nije saglasan, đak treba da odgovara! Meni je neverovatno da roditelj utiče na zaključivanje ocena. Roditelji će morati da potvrde čak i najvišu moguću ocenu, peticu, pre njenog zaključivanja. Nastavnici su predložili ocene, a potom su papiri sa ocenama prosleđeni roditeljima. Sada nastavnik ne odlučuje mnogo, već samo roditelj i učenik. Smešno je što roditelj mora da odobri i peticu, što je glupost, neće valjda tražiti manju ocenu, to mi je baš ispričao jedan kolega koji predaje umetnički predmet - kaže Antić.

Kao profesor, kaže Antić, vrlo je pogođen ovom situacijom jer se u pitanje stavlja sposobnost nastavnika da sam proceni znanje učenika, dok se ta moć daje roditelju, koji nije kompetentan da odredi kako se dete ponaša u školi i šta je potrebno da zna za koju ocenu.

- Roditelj sada može sve. Može da insistira na nekim dobrim ocenama iako možda učenik nema uslova za to. Ja sam kao prosvetni radnik vrlo povređen i uvređen. Roditelji nisu stručnjaci niti učestvuju u radu, niti znaju šta đak treba da zna za koju ocenu. Oni svi hoće petice. Ne znam čemu ovo vodi - pojašnjava predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Milićević: Nema poklanjanja ocena, presudno će biti znanje

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević za Informer navodi da je siguran da prilikom zaključivanja ocena neće biti relevantni pritisci roditelja.

- Presudno će biti znanje koje đaci budu pokazali u narednom vremenskom periodu, odnosno do 20. juna, a verujem da će pokazati znatno bolje znanje kako bi popravili ocene - kazao je v. d. ministra Milićević.

Sa druge strane, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije tvrdi da to neće biti praksa u svakoj školi, ali da niko ne zna kako će izgledati kraj školske godine i zaključivanje ocena.

- Niko nikada nije bio u ovakvoj situaciji, te ne možemo da kažemo šta će tačno da se desi. Nemoguće je odrediti ko će sve imati priliku da do 20. juna popravi ocenu, kao i kako će to tačno izgledati i ko će odlučivati o kriterijumima. Rečeno je da svako ko želi može da je popravi, a kako će se to utvrđivati, ne zna se. Da li će to odobravati nastavnik ili će svako ko želi moći da digne ruku i kaže da sa trojke hoće peticu, ne znamo - kaže Jankovićeva.

Foto: Informer DN

Loše za decu

Školski psiholog Marija Milenković za Informer navodi da je posredi preteran upliv roditelja u školske aktivnosti obrazovnih ustanova. Kako navodi, roditelji mogu biti samo saradnici nastavnicima i profesorima.

- Da bi profesor imao autoritet, mora da ima snagu. Ako roditelji upravljaju školama, profesori gube autoritet. Ovakva situacija ima negativan uticaj na decu, jer ona shvataju da ne moraju da zasluže ocenu, već da je mogu dobiti uz pomoć roditelja. Međutim, u školi deca upravo treba da nauče da kontrolišu svoje frustracije i da shvate da je ocena samo merilo nečijeg zalaganja i da nije merilo ko je kakav čovek. Ne smemo dopustiti da svako može da utiče na obrazovanje i na profesore, tim činom bi se urušio čitav vrednosni sistem - kaže Milenkovićeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jaki

pre 10 meseci

Roditelji mogu da rade tako kad ste im dozvolili a nastavnike obezvredili. I nije to problem od skoro, to je polako pocelo posle 2000-te.

Dimitrije

pre 10 meseci

Dokle će ovaj čiča iz Foruma da laže sve nas? Takve stvari se ne dešavaju čak ni u školama u kojima su direktori najveći partijski poltroni. Nek gospodin kaže u kojoj je to školi i tako dokaže svoje tvrdnje

Žigolo

pre 10 meseci

Kojoj budali je uopšte palo na pamet da tako nešto uopšte predloži? Roditelji treba da "odobre" ocene koje je dao nastavnik? Da li ste vi normalni? Pa čemu onda uopšte nastavnik i škola? Umesto da donosite mere koje će da podignu autoritet nastavnika, da deca jednom za svagda nauče da se nastavnici moraju POŠTOVATI i bez pogovora slušati vi im oduzimate i to malo autoriteta koji imaju. BUDALE, glavu dajem da su takvi predlozi i zahtevi došli od roditelja koji pripadaju "eliti"

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija