• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

09.06.2023

07:15

NEMA LETA DO KRAJA JULA?! Stručnjaci za Informer TV o vremenskim prilikama

Društvo

NEMA LETA DO KRAJA JULA?! Stručnjaci za Informer TV o vremenskim prilikama

Podeli vest

Prvi tropski dani stižu nam tek krajem sledećeg meseca, tvrdi meteorolog Ivan Ristić. I ubuduće ćemo imati kratke periode leta, sa više kiše, upozorava prof. Milan Stevančević.

Nažalost, nismo završili ni sa izlivanjima reka i poplavama, pa nas nove količine padavina čekaju već krajem sledeće nedelje

Ivan Ristić

Leta još uvek nema ni na vidiku, a prvi tropski dani stižu nam tek krajem jula! Prema rečima meteorologa, tada počinje pravi pakao, a živa u termometru ići će i do 40. podeoka. Međutim, dodaju oni, lepo vreme kvariće serija obilnih padavina i bujična izlivanja.

Meteorolog Ivan Ristić rekao je prilikom gostovanja na Informer TV da leta nema ni na vidiku, a da nas već od sledećeg četvrtka očekuje nova serija obilnih padavina.

- Generalno je došlo do promene vremena ne samo kod nas već i na globalnom nivou. Zimus smo sedeli u baštama kafića. Duvala je košava, što nije uobičajeno za taj deo godine. Sada, kada treba da bude lepo vreme, napolju je kao u jesen. Nikako da uđemo u period stabilizacije, niti nam se bliže letnja merenja. Do kraja juna širom Srbije će biti ovakvo vreme, sa vremenskim nepogodama i jakim pljuskovima, grmljavinom i gradom. Nažalost, nismo završili ni sa izlivanjima reka i poplavama jer nas nove količine padavina čekaju već krajem sledeće nedelje - upozorava Ristić i napominje:

Bujična izlivanja

- Ovo do sada bila su bujična izlivanja, jer se situacija smirivala čim prestanu padavine. Najkritičnije je bilo krajem maja, kada je za tri dana palo 170 litara kiše po metru kvadratnom i kada je na udaru bio zapadni deo Srbije. Poređenja radi, u poplavama koje smo imali u Obrenovcu za isti taj period od tri dana palo je 200 litara kiše. Sreća pa Drina nije mnogo porasla, inače bi bilo ozbiljnih posledica.

Zato, ističe Ristić, moramo biti oprezni i da reagujemo preventivno, pogotovo kada postoje najave da nam dolazi novi kišni talas.

- Korita reka nisu očišćena, kao ni kanalizacije i odvodi, pogotovo u većim gradovima. To se vidi čim padne veća kiša jer slivnici nemaju kapacitet da prime odjednom toliku vodu. Sve mora biti očišćeno kako bi i rizik od poplave bio smanjen.

Foto: MUP Srbije

Poplava u Šapcu

Na pitanje kada nas konačno čekaju leto i lepše vreme odgovara:

- Leto nam još nije blizu. Suvo i toplije vreme čeka nas tek krajem jula i početkom avgusta, sa dnevnim merenjima i do 40 stepeni. Ali i taj period će nam nakratko pokvariti kišni dani, tako da se leto ponovo vraća širom zemlje u drugoj dekadi avgusta.

Veliko UV zračenje


Prema rečima profesora Milana Stevančevića, osim što nam ove godine ni vreme ne ide naruku, on savetuje da se izbegava i odlazak na more zbog velikog zračenja.

- Ovog leta se u primorskim mestima, zbog globalnih promena, očekuje i veliki indeks UV zračenja. Prema sadašnjim proračunima, biće jače nego prošle godine, pogotovo u južnim krajevima - naglašava naš sagovornik.

Vremenske promene

Da je došlo do vremenskih promena i da nema smena godišnjih doba na koje smo navikli, potvrdio je prilikom gostovanja na Informer TV i profesor Milan Stevančević, inženjer u penziji.

- Važno je da napomenemo da ovo nisu klimatske promene, nego vremenske, jer se klima menja na hiljadu godina. Vreme je takvo da sada ide svojim tokom. Temperatura opada i skače i sve podseća na veliki haos, jer nam kiša potopi Srbiju. Što se padavina tiče, jun i jeste mesec sa najvećim brojem kišnih dana. Ipak, primetno je da se ovaj jun sada mnogo razlikuje u odnosu na prethodne - i po temperaturi, i po padavinama - navodi prof. Stevančević i dodaje:

- S obzirom na to da su promene aktuelne, vrlo je moguće da odjednom bude i tropsko vreme. Ipak, po svojoj prilici, imaćemo kratke periode leta, sa više kiše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17