• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

09.06.2023

10:27

HLEB "SAVA" OD DANAS JEFTINIJI! Dobre vesti za građane: Padaju i cene drugih pekarskih proizvoda

Društvo

HLEB "SAVA" OD DANAS JEFTINIJI! Dobre vesti za građane: Padaju i cene drugih pekarskih proizvoda

Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je Uredbu na osnovu koje će od danas hleb Sava biti jeftiniji tri dinara. Na to iz Unije pekara stiže najava da će sniziti cene i drugih pekarskih proizvoda - i to više od 10 odsto.

Kažu pojeftinile su sirovine - kvasac, pšenica i gorivo. Država je za pomoć pekarima namenila 3,2 miliona evra, a očekuje se da niže cene hleba utiču i na usporavanje inflacije.

Odmah nakon pojeftijenja hleba Sava, Unija pekara najavljuje da će sniziti i cene ostalih proizvoda. Kažu da su kod proizvođača kvasca izborili 15 odsto nižu cenu. U testo će umesiti i niže cene drugih sirovina.

- Kao posledica toga što je gorivo pojeftinilo i što je brašno pojeftinilo pekari će snižavati i specijalne vrste hleba, možda i neke pekarske proizvode. Očekujemo da taj procenat tih skupljih vrsta hleba možda bude nekih 10 do 15 posto, otprilike 12 posto jeftinije. Pekari su već poveli akciju, međutim, ugovori sa trgovinskim lancima obavezuju da za ostale pekarske proizvode rok za promenu cena bude trideset dana tako da ćemo do kraja juna dobiti jeftinije cene - rekao je Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Foto: Pixabay

Računica države je da bi niža cena hleba mogla da utiče na smanjenje inflacije s obzirom na to da se dnevno proda do 2.200.000 hleba "sava". Ali nije samo cena hleba problem.

- Imamo problem sa mesom i to ćemo pitanje u narednim danima očigledno da tu ima mnogo tajkuna koji su tražili da se na svaki način traže izuzetno viskoke cene koje su na nivou najviših evropskih cena - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U jednoj od najvećih kompanija mesne industrije, kažu da su cene dostigle maksimum, da više neće rasti, ali neće ni padati. Osim, ističu, ako država ne donese odluku o novom ograničenju cene osnovnih životnih namirnica, to jest mesa.

Na pojeftinjenje hrane trebalo bi da utiču i nedavna povećanja subvencija poljoprivrednicima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija