• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

15.06.2023

16:16

"JKP GRADSKA ČISTOĆA" SAVETUJE ČITAOCE INFORMERA: Ovo je najbolji način da se otarasite KOMARACA!

R.B.

Društvo

"JKP GRADSKA ČISTOĆA" SAVETUJE ČITAOCE INFORMERA: Ovo je najbolji način da se otarasite KOMARACA!

Podeli vest

JKP "Gradska čistoća" ovih dana čini sve da uništi legla komaraca širom Beograda.

Kako kažu u ovom javnom preduzeću, tretman odraslih komaraca uređajima sa zemlje za termalno zamagljivanje se primenjuje na lokalitetima koji su podložni plavljenju, duž reka ili okolina jezera sa varijabilnim i promenljivim nivoom vode gde se razvijaju komarci plavnih zona.

- Dve dominantne vrste iz ove grupe na teritoriji Beograda su Aedes vexan i Aedes sticticus. Svake godine u rano proleće, kada dođe do otapanja snega sa planina i povećanja vodostaja Save i Dunava ove dve vrste komaraca dostižu visoku brojnost, spadaju u značajne molestante a imaju visoku sposobnost leta. Tretman odraslih komaraca uređajima sa zemlje za hladno zamagljivanje. Ovaj vid tretmana primenjuje se za urbani deo grada i najčešće ciljana grupa su komarci iz grupe Culex pipiens complex-a. U slučaju da vremenski parametri nisu odgovarajući za treman odraslih komaraca Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JКP “Gradska čistoća“, intenzivnije će sprovoditi larvicidne tretmane na svim lokalitetima koji su za to predviđeni - kazali su nam.

Foto: R.B.

 


 Trenutno se  sprovode se najopsežnije akcije suzbijanja komaraca do sada, navode u JKP "Gradska čistoća", sa preko 30 vozila i ekipa na preko 30 lokacija u gradu.

Apelujemo na sugrađane da imaju razumevanja te da se sklone kada vide vozilo sa koga se vrši tretman, preparat ne ostavlja rezidue te nema bojazni da nesmetano nakon tretmana nastave sa aktivnostima u prirodi. Takođe, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JКP “Gradska čistoća“ sprovodi larvicidni i adulticidni tretman duž obale Save i Dunava upotrebom čamaca. Obala Save i Dunava obrasla je gustom vegetacijom i predstavljnja značajno stanište komaraca. Uglavnom je u pitanju ruralni deo grada, gde sprovodimo tretman uređajima za termalno zamagljivanje. Razloga za brigu nema, dim se vrlo brzo slegne i raziđe- navode u ovoj javnom komunalnom preduzeću.

Kako objašnjavaju, savet građanima je da potpuno isprazne kofe ili slične posude u kojima čuvaju vodu u svojim dvorištima i na terasama, da uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi.

- I male površine vode dovoljne su za veliku produkciju komaraca.Takođe, savet je da postave mreže na prozore, ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama. Preporučuje se i aktivno korišćenje preparata za zaštitu od komaraca, tzv. repelenata pogotovu tokom boravka u prirodi u večernjim satima- zaključili su u "Gradskoj čistoći".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...
NBA

Javio se čovek koji mrzi Jokića! Biće počišćen...

Legendarni NBA as Čarls Barkli (61) smatra da košarkaši Denvera neće moći da preokrenu rezultat u svoju korist u seriji protiv Minesote koja posle dva meča vodi 2:0, a njegovo mišljenje deli i Stiven Ej Smit, novinar ESPN-a.

08.05.2024

09:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija