• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.06.2023

16:42

STIŽE NAGLA PROMENA VREMENA U SRBIJI! Već za vikend obrt, a evo koji dan će biti najtopliji!

Informer

Društvo

STIŽE NAGLA PROMENA VREMENA U SRBIJI! Već za vikend obrt, a evo koji dan će biti najtopliji!

Podeli vest

Poznati meteorolog Marko Čubrilo na svom Fejsbuku je najavio da nas do petka čeka pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Najtopliji dan će biti petak, ali se krajem petka i u noći ka suboti očekuje jaka destabilizacija atmosfere, najavio je on.

- Za vikend nestabilno i svežije. Početkom sledeće nedelje uglavnom suvo I umereno toplo. U petak krajem dana moguće snažne vremenske nepogode - počeo je on. Kaže, do petka posle podne uglavnom pretežno sunčano i vrlo toplo.

- Samo u noći ka sredi ponegde na severoistoku regiona moguća ređa pojava lokalnih pljuskova. Maksimumi od +27 do +33,a u petak često i oko +34 stepena Celzijusa. U petak posle podne se sa severozapada očekuje premeštanje hladnog fronta koji neće biti posebno jak ali dolazi na pregrejanu podlogu i atmosferu punu vodene pare. Zbog toga CAPE vrednosti odlaze na ekstremno visoke novoe i u petak posle podne bi nad velikom delom regiona bile oko 3000J/kg, a lokalno i oko 4000J/kg.

 

 

Uz ovako visoke CAPE vrednosti biće dovoljno i najmanje poduizanje vazduha u više slojeve atmosfere da se pokrenu vrlo snažne grmljavinske nestabilnosti koja će često prerastati u snažne, lokalne nepogode - ističe Čubrilo. 

Kako objašnjava, već smo imali niz ovakvuh destabilizacija ovog leta ali je do sada nedostajao glavni “okidač”, a to je toplota.

Dodaje, nestabilno će biti i u noći ka suboti kao i subotu kada će uz grmljavinske pljuskove i dalje biti uslova za snažne vremenske nepogode, posebno na istoku gde će i taj dan biti dosta topao. U subotu maksimum od oko +19 ponegde nad zapadnim i središnjim do oko +32 ponegde nad istočnim delovima regiona. Vetar će u zoni pljuskova okrenuti na jak i olujan severozapadni, a u zoni jakih nestabilnosti na kratko može imati orkanske udare.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija