• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M./I.M.

17.07.2023

06:30

Ugušila se za samo nekoliko minuta! Oprezno sa insektima, žena umrla od uboda stršljena

pexels.com

Društvo

Ugušila se za samo nekoliko minuta! Oprezno sa insektima, žena umrla od uboda stršljena

Podeli vest

Otrov koji stršljen ispušta veoma brzo se širi krvlju čoveka, zbog čega je neophodna brza intervencija, upozoravaju lekari.

Žena (57) iz okoline Čačka preminula je od posledica ujeda stršljena samo nekoliko minuta nakon što ju je insekt ubo!

Nesrećna žena je počela da se guši odmah nakon uboda stršljena, a zbog velike količine otrova nije izdržala i preminula je na putu za bolnicu.

Lekari upozoravaju da se nakon ujeda otrov koji ispušta stršljen veoma brzo širi krvlju čoveka, zbog čega je neophodna hitna i brza intervencija. Osobe koje znaju da su alergične na ubod insekta uvek kod sebe moraju da imaju propisan lek, ali to se savetuje i svim drugima jer se nikada ne zna kako telo može da odreaguje, a posledice su fatalne! Mnogi ljudi, kao i stradala Čačanka i ne znaju da su alergični na ubod ovog insekta.

Nije bilo spasa

Porodica preminule žene je u šoku jer se sve, kako kažu, desilo u trenutku i još ne mogu da shvate šta ih je snašlo.

- Sve se desilo u nekoliko minuta u petak oko 19.30. Moja rođaka je videla stršljena koji joj je leteo oko glave i pokušala je da ga istera mašući krpom. U tim pokretima ona ga je oborila na pod i umesto da ga zgazi nogom, zgnječila ga je istom tom krpom. Pritisla je stršljena prstima, ali ju je insekt kroz krpu ubo u ruku - priča jedan od rođaka i dodaje:

Bolnica u Čačku: Proveravaju se okolnosti tragedije

Zbog tragičnog ishoda u čačanskoj bolnici naloženo je ispitivanje medicinskih procedura koje su primenjene tokom njenog lečenja i zbrinjavanja preminule pacijentkinje.

- Formirana je komisija za unutrašnji nadzor koja će utvrditi postupke svih zaposlenih zdravstvenih radnika u lancu medicinskog zbrinjavanja pacijentkinje, počev od zaposlenih u ambulanti u Mrčajevcima, pa do zaposlenih u Hitnoj pomoći u Čačku. Dobio sam prve izveštaje, ali ću tek za dan-dva imati kompletan uvid šta se konkretno u ovom slučaju dogodilo. Tek nakon toga moći ćemo da razgovaramo o nečemu konkretnom - rekao je dr Aco Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

- Pozvali smo Hitnu pomoć jer je ona odmah počela da se guši i da sve teže diše, oticao joj je jezik. Počela je da gubi svest. Kada je Hitna pomoć stigla, jedva je davala znake života. Svi smo u šoku, insekata ove godine ima na sve strane, naročito kod nas kojima su domaćinstva pored reke ili šume, kao što je i njen slučaj bio. Nikada do sada nije bila alergična, niti je imala slične problema sa insektima. Ova tragedija nam je velika opomena!

U Opštoj bolnici u Čačku potvrdili su ove informacije.

- Pacijentkinja koja je dovezena kolima Hitne pomoći bila je bez svesti i nije disala. Tokom transporta lekari su preduzeli sve mere oživljavanja. Nastavili su da joj pružaju pomoć i po prijemu u bolnicu. Lekari i tehničari su pokušavali reanimacijom da je vrate u život, ali, nažalost, posle svih preduzetih mera pacijentkinja je preminula - izjavila je dr Marija Stranjanac iz ove ustanove.

Saveti lekara

* izbegavajte da prilazite leglu insekata
* nikako ne smete direktnim dodirom pipati insekta
* kod kuće uvek imajte lek protiv alergijskog šoka
* ukoliko počnete da se gušite, odmah potražite pomoć lekara
* na mesto uboda stavljajte hladne obloge

Fatalne posledice

Da ubod stršljena može biti fatalan i da je neophodno odmah da reagujemo, upozorava i Vladan Ivanović iz Hitne pomoći u Užicu.

- Ubod stršljena je bolan, otiče, crveni i svrbi, a opasan je za ljude sklone alergijskim reakcijama, pogotovo ako ne znate da ste tome skloni. Naravno, opasnije je kada stršljen ubode u jezik ili vrat nego u noge ili ruke. Kada stršljen ujede, treba staviti prvo hladnu oblogu. Zatim, ako se javi gušenje, onda se obavezno treba obratiti najbližoj stanici Hitne pomoći ili zdravstvenoj službi. Najbolje bi bilo da svaka kuća ima neki antihistaminik koji se daje u ovakvim situacijama - objašnjava dr Ivanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija