• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.07.2023

18:13

Sjajna vest za penzionere! Sledi povećanje primanja i to ne samo jedno

printskrin

Društvo

Sjajna vest za penzionere! Sledi povećanje primanja i to ne samo jedno

Podeli vest

PIO Fond objavio je najnovije podatke o iznosu prosečne penzije u Srbiji i najavio dva povećanja.

Kako su saopštili, prosečna junska penzija iznosila je 37.811. dinara. Majski prosek bio je 37.821. Prosečna penzija sa dva nova najavljena povećanja, u oktobru i januaru, narašće za oko 8.000 dinara.

Tako će ona u oktobru prvo iznositi 2.000 dinara više, a potom u januara 2024. godine prosečna penzija ide na 45.000 dinara. Naime, u oktobru ide povećanje od 5,5 odsto a u januaru 14,6 odsto.

Ministar finansija Siniša Mali kazao je nedavno da će time, u odnosu na decembar 2021. godine, penzije kumulativno biti povećane za više od 55 odsto.

Dakle, penzije su povećane tokom 2022. godine dva puta, u januaru 5,5 odsto, pa vanredno u novembru 9,0 odsto. Zatim su indeksirane početkom 2023. sa 12,1 odsto, a u oktobru 2023. će biti dodatno povećane za 5,5 odsto, podsetio je Mali. Dodao je da se osim toga očekuje usklađivanje penzija u 2024. od 14,6 odsto.

Takvom dinamikom indeksacije, ostvaruje se kumulativni rast penzija od 55,8 odsto u odnosu na decembar 2021. godine.

Tako će prosečna penzija u januaru sledeće godine iznositi 389 evra, naveo je Mali i podsetio da je 2012. godine ona iznosila 204 evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija