• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.09.2023

10:36

Kuća romske kulture otkriva mnoge tajne! Porodica Hasković sačuvala je na stotine eksponata svojih predaka! (VIDEO)

Informer

Društvo

Kuća romske kulture otkriva mnoge tajne! Porodica Hasković sačuvala je na stotine eksponata svojih predaka! (VIDEO)

Podeli vest

Kuća romske kulture unikatna je po mnogo čemu. Objekat se nalzi u centru Beograda i predstavlja redak muzejski koncept kakav nema većina evropskih i svetskih zemalja. Ova kuća prezentuje artefakte, istoriju, kulturu i sve ono što čini život Roma, pri čemu se svakodnevno nadograđuje i ažurira.

Redovna postavka sadrži knjige, slike, fotografije, odeću i mnogo drugih materijalnih i nematerijalnih nacionalnih simbola koji predstavljaju život Roma. Razgovraramo sa direktorkom Marijom Lezović u želji da saznamo sve specifičnosti ove kuće.

-Odlučili smo da napravimo jednu kuću romske kulture gde ćemo širiti našu kulturu i jezik. Ljudi trba da znaju da mi nismo samo muzičari, već smo i slikari i pisci i lekari i sve ostalo- rekla je direktorka muzeja.

Foto: Informer

 

Eksponata ima na stotine. Mnogobrojni ćupovi, vaze, tanjiri, različite korpe i muzički instrumenti mogu se videti u ovom objektu. Ono što nam je najviše privuklo pažnju jesu dve lutke u prirodnoj veličini postavljene u centar prostora.


-Ova lutka obučena je u romsku rumunsku narodnu nošnju. Ona je ručno rađena. Sastoji se od dva dela, a više od dvadeset metara materijala utrošeno je za njeno šivenje. Suknja ima duboke džepove. Kada su žene išle na pijacu i prenosile nešto iz sela u selo, onda su koristile te velike džepove. Preko se nalazi kecelja koja je takođe deo suknje. Naše žene obožavale su velike lančiće i velike minđuše kako bi bile primećene. Koliko god se u poslednje vreme sve modernizuje, ponovo je omiljena ta crvena boja, da na prvi pogled budemo primećene- rekla je Marija. 

Foto: Informer

 

Slikarstvo ima veliki udeo u romskoj umetnosti. Romi najviše vole da slikaju prirodu jer ona predstavlja simbol slobode.

Foto: Informer

 

-Jedna moja tetka bila je poznata slikarka. Ovde imamo dva ili tri ćupa koja su jako stara. Tetka je to nasledila od svoje bake, a ona ko zna od koga pre toga. Da ne bi izgledale tako staro, ona je oslikala kompletan ćup- ispričala je Marija Lezović.

Osim različitih oblika umetnosti, u Kući romske kulture predstavljena je tipična romska kuća iz starih vremena. Cilj je bio da se prikaže kako su Romi živeli nekada i kako je izgledala njihova svakodnevnica pre više stotina godina.

-U jednom ćošku prikazana je svadba. Želeli smo da pokažemo kako izgleda proslava jedne romske svečanosti. U drugom delu su zanatlije. Tu se može videti čime su se bavili muškarci. U sredini smo pokušali da prikažemo centralnu sobu u kojoj se svi okupljaju. Tu je uvek sve čisto i lepo. Kada muškarci dođu s posla, tu se ruča i vode se razne priče- navela je naša sagovornica.

Foto: Informer

 

Većina eksponata koji se ovde mogu videti pripadaju porodici Lezović. Godinama prikupljani, čuvani u podrumima i tavanima mnogih kuća, konačno su skupljeni na jedno mesto i predstavljeni svima koji žele da se upoznaju sa kulturom Roma. 

-Suprug i ja smo iz mešovitog braka. On je mnogo stvari nasledio od svoje porodice, a ja od svoje. Oni su pravoslavci, mi smo muslimani, tako da su ovde uglavnom naše lične stvari. Njih je toliko mnogo, da planiramo čitavu postavku da menjamo na svakih mesec dana. Planiramo da napravimo pesničke večeri ili povremena okupljanja slikara- ispričala je Marija.

Foto: Informer

 

Marija poseduje ogromnu biblioteku knjiga, enciklopedija, rečnika i bukvara na romskom jeziku. Smatrajući da romska kultura zaslužuje da se širi i da bude vidljiva, ona je odlučila da svoje knjige podeli sa svima koji žele da se upoznaju sa romskim jezikom i nauče nešto o istoriji i tradiciji njenog naroda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija