• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.10.2023

13:00

On je oslobodio Kosovo, a danas dobija spomenik u Beogradu! General Janković iz penzije otišao na front, jedinicama ušao u Prištinu i potukao Turke!

Miloš Rafailović

Društvo

On je oslobodio Kosovo, a danas dobija spomenik u Beogradu! General Janković iz penzije otišao na front, jedinicama ušao u Prištinu i potukao Turke!

Podeli vest

Veliki junak i oslobodilac Kosova Božidar Janković komandovao je srpskom vojskom koja je 1912. ušla u Prištinu i oslobodila Kosovo!

Božidar Janković rođen je 1849. u Beogradu, u porodici poslužitelja u Ministarstvu finansija. Završio je vojne škole i 1874. proizveden u oficira. Dve godine kasnije već se borio u ratu.

Iz penzije na front

U razdoblju mira koji je usledio posle toga postupno je napredovao na komandnim dužnostima u vojsci, pa je 1897. bio postavljen za komandanta Timočke divizijske oblasti. Tokom 1901. bio je vojni ministar, a onda je po svojoj molbi penzionisan.

Posle toga, kao predsednik Narodne odbrane, organizacije koja je za cilj imala zaštitu Srba koji su se našli van granica matice i ujedinjenje srpskih zemalja, učestvovao je u četničkim borbama na prostoru Stare Srbije i u borbama za Makedoniju.

Prvi balkanski rat 1912. zatekao ga je kao rezervnog generala u penziji, pa mu je dodeljena komanda Trećom armijom. Njegove su jedinice 22. oktobra 1912. potukle turske snage i oslobodile Prištinu.

Foto: wikipedia

 

Pošto je na mestu pogibije kneza Lazara održan pomen svim Srbima izginulim u Kosovskom boju 1389, general Janković je uz svečanu paradu jedinicama ušao u Prištinu. Jedan očevidac beleži:

-Na čelu štaba jaše na konju sedi đeneral, u čijoj su pratnji komandanti Šumadijske i Moravske divizije. Na čelu štaba vojna muzika, a za štabom ordonansi i vojska. Sve živo je izašlo da dočeka i pozdravi srpsku vojsku!

A Jaša Tomić, političar, novinar i književnik, u reportaži objavljenoj 26. oktobra 1912. u Novosadskoj ilustrovanoj ratnoj hronici piše:

-Oduševljenje srpske vojske ne može se opisati. Pevaju. Muzika i trube sviraju. U ovaj mah svi smo zaneti najvećim miljem. Srpska pobeda na Kosovu jamči naše oslobođenje. Nema te sile koja će više moći potisnuti Srbe s Kosova!

Foto: wikipedia

 

Treća armija pod komandom Bože Jankovića oslobodila je Kosovo, pa je u njegovu čast jedno naselje na granici prema Makedoniji nazvano Đeneral Janković.

Jedan grad nosi njegovo ime

Đeneral Janković je naseljeno mesto u Srbiji, u opštini Kačanik. Administrativno pripada Kosovu i Metohiji, odnosno Kosovskom upravnom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 2.533 stanovnika. Ovde se nalazi granični prelaz Srbije prema Republici Makedoniji na evropskom putu E65. Sa srpske strane najbliži grad je Kačanik, a sa makedonske Skoplje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija