• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

30.10.2023

13:52

Niču novi studentski stanovi, biće garsonjere za život: Vlada želi da pomogne mladima da se osamostale

Shutterstock

Društvo

Niču novi studentski stanovi, biće garsonjere za život: Vlada želi da pomogne mladima da se osamostale

Podeli vest

Kako je danas saopšteno iz Vlade Srbije, država će u sklopu svojih programa podrške mladima i studentima, uskoro početi sa gradnjom studentskih kompleksa sa studio stanovima (tj. garsonjerama) po najvišim svetskim standardima.

Želimo da podržimo mlade da se ranije i lakše osamostaljuju, pa će u ovim kompleksima moći da borave i nakon završetka studija kako bi imali bezbedno i podsticajno mesto za život dok ne steknu mogućnost da se sami izdržavaju van studentskog kompleksa, piše između ostalog u saopštenju.

Srbija na 42. mestu Indeksa napretka mladih u 2023. godini

Prema Indeksu napretka mladih 2023, koji je Evropski forum mladih predstavio u Briselu, Srbija je jedna od četiri zemlje Evrope i Centralne Azije koje su ostvarile značajan napredak u kvalitetu života mladih ljudi širom sveta u periodu od 2011. do 2022. godine.

Srbija je sa 47. mesta napredovala na 42. mesto i stekla veće poene - 79,91 od ukupnih 100 (sa 72.98 poena).

Kako je saopštila Vladina Kancelarija, ovi rezultati postignuti su intenziviranim naporima Vlade Republike Srbije da stvori bolje mogućnosti za mlade i obezbedi uspešnu tranziciju iz sistema obrazovanja u svet rada.

Pored gradnje stanova Vlada obelodanila niz strategija za poboljšanje položaja mladih

Među stragijama su i Zakon o volontiranju koji će predstaviti volontiranje kao zajedničku vrednost celog društva i omogućiti veće prepoznavanje i vrednovanje volonterskih akcija.

Zakon o radnim praksama će prvi put biti uveden u pravni sistem Republike Srbije, a pri izradi normativnih rešenja uzeta je u obzir Preporuka o okviru kvaliteta za radne prakse Saveta ministara EU iz 2014. godine, sa osnovnim elementima koji obezbeđuju kvalitet radnih praksi. Donošenjem navedenog zakona očekuje se poboljšanje indikatora tržišta rada za mlade (rast stope zaposlenosti i aktivnosti), kao i smanjenja stope NEET (lica koja nisu u obrazovanju, obuci i koja nisu zaposlena). Za Zakon o radnim praksama je završena i javna rasprava nakon koje je Nacrt finalizovan zajedno sa organizacijama mladih, socijalnim pratnerima i sindikatima i pripremljen za usvajanje.

- Кao podrška tranziciji mladih ih sistema obrazovanja ka tržištu rada kreiran je i program "Moja prva plata". Nakon devetomesečne obuke kod poslodavca, prema podacima NSZ-a zaposlila se gotovo polovina mladih, a svaki četvrti je zaposlen kod poslodavca kod koga je bio na obuci.

Dosadašnje aktivnosti učinile su i da značajno smanjimo nezaposlenost mladih od 15 do 24 godine koja je 2012. godine iznosila 51,2 odsto, a u drugom kvartalu 2023. je 24,7 odsto.

Podrška osamostaljivanju mladih biće jedan od ključnih prioriteta u narednom periodu, ističu u saopštenju Vlade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15