• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.10.2023

15:07

Ima se, može se! Prodaja novih automobila u Srbiji porasla za šest odsto za godinu dana!

Pixabay

Društvo

Ima se, može se! Prodaja novih automobila u Srbiji porasla za šest odsto za godinu dana!

Podeli vest

Prodaja novih automobila u Srbiji, u odnosu na septembar 2022. godine, porasla je za šest odsto, ali je taj broj manji za 16 odsto u odnosu na period pre pandemije kovida, izjavio je danas generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Boris Ćorović.

Ćorović je na prvoj konferenciji Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova naglasio da su očekivanja da će do kraja ove godine broj novoregistrovanih automobila iznositi 25.500. Upoređujući podatke sa zemljama EU, on je istakao da je njihovo tržište za godinu dana doživelo rast od 17 odsto, a da je za 30 odsto manje u odnosu na period pre pandemije.
Primera radi, naveo je Ćorović, najveću ekspanzuju novoregistrovanih vozila imali smo 2007. godine i taj broj je iznosi 51.295 vozila, a 2019. godine je bilo 29.513 novoregistrovanih.
Kada su u pitanju vrste goriva automobila u Srbiji, on je rekao da je broj benzinaca 54 odsto, hibrida 22 procenta, dizel vozila 19 odsto, ostalih četiri odsto, dok je broj električnih automobila jedan odsto.
Ćorović je naveo da je procena da u našoj zemlji ima ukupno 1.700 električnih vozila, ali da to ne treba da nas razočara, pošto je pre samo četiri godine broj prodatih električnih automobila bio na nivou statističke greške.
"Ni jedna država nije uspela da omasovi proces elektrifikacije bez subvencija za kupovinu, mera i podsticaja", naglasio je on.
Kazao je da Srbija ima tri punjača za električna vozila na 100.000 stanovnika, dok u EU prednjači Noverška sa 538, Holandija sa 279 i Slovenija sa 92 punjača.

Naveo je i da u EU prednjači broj hibridnih vozila.
"Broj hibrida u EU je 35 odsto, benzinaca 34 procenta, električnih vozila 15 procenata, dizela 13 odsto i ostalih tri odsto", rekao je Ćorović.
Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Đurđević, navela je podatak da je u 2023. godini došlo do rasta učešća električnih automobila na tržištu EU, kojih je 12 odsto.
Ona je istakla da automobili predstavljaju najsloženiji potrošački proizvod na tržištu, i da je mnogo faktora koji utiču na oblikovanje cene.
Takođe, navela je da su trendovi u razvoju automobilske industrije elektrifikacija, autonomna vožnja, povezanost vozila i drugi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija