• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanug

05.11.2023

13:43

Brza pruga do Subotice biće gotova do kraja 2024.godine! Obaramo svetske rekorde

Tanjug

Društvo

Brza pruga do Subotice biće gotova do kraja 2024.godine! Obaramo svetske rekorde

Podeli vest

Izgradnja brze pruge do Subotice je prioritet kada je o izgradnji pruga reč i ona će biti završena do kraja 2024. godine, izjavio je danas ministar saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Srbije Goran Vesić i dodao da će ovo biti najbrže izgrađena pruga na svetu.

Vesić je za Tanjug rekao da je pruga trebalo da bude završena do sredine 2025. godine, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio kineske graditelje da ubrzaju radove, što su oni i učinili, pa će novih 108 km brze pruge biti urađeno do kraja sledeće godine.

- Time ćemo, sa postojećih 75 km koje imamo od Beograda do Novog Sada, imati 183 km. Kupujemo i pet kompozicija koji će se koristiti na pruzi Beograd-Budimpešta, a njen deo na mađarskoj strani biće gotov u drugoj polovini 2025. godine - rekao je Vesić.

Naveo je da će se, kada ove pruge budu gotove, od Beograda do Subotice stizati za sat i 10 minuta vožnje. a od Beograda do Budimpešte za oko tri sata.

Govoreći o izgradnji pruge Beograd-Niš, za šta je od 2,7 milijardi evra koliko će koštati izgradnja, Evropska unija (EU) dala grant od 610 miliona evra, Vesić je rekao da će prvo biti raspisani tenderi za tri deonice pruge i da bi izgradnja mogla da počne sledeće godine.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

- Pruga je dugačka 230 km i očekujem da ćemo njome moći da se vozimo 2028. godine i da će se od Beograda do Niša putovati 100 minuta. U međuvremenu, mi već radimo prugu Niš-Brestovac, za šta smo takođe dobili grant EU, a počeli smo i obnovu pruge Niš-Dimitrovgrad, zajedno sa Bugarima i dogovorili se da projektujemo novu trasu pruge Niš-Dragoman - rekao je Vesić.

Miinistar je naveo da je i sa Severnom Makedonijom potpisan memorandum, kojim su dve zemlje zajedno nastupile pred EU za brzu prugu Niš-Skoplje, dužine oko 135 km u Srbiji i oko 50 do 60 km u Makedoniji.

Prema njegovim rečima ova pruga bi jednom bila produžena do Soluna i Atine, što znači da je Srbija na koridoru brzih pruga i da će naš region biti premrežen brzim prugama.

Kada je o putevima reč, Vesić je naveo da će put do Požege biti završen u septembru sledeće godine, 2024. se očekuje i početak izgradnje puta do Duge Poljane.

Dodao je da je u međuvremenu dogovoreno da se uradi projekat saobraćajnice Nova Varoš-Duga Poljana, kako Prijepolje, Priboj i Nova Varoš ne bi ostali "slepo crevo", već bi imali izlaz na auto-put preko brze saobraćajnice. 

- Do kraja sledeće godine završićemo i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica, kao i Sremska Rača-Kuzmin. Izgradnja Dunavskog koridora napreduje a do kraja sledeće godine ćemo imati spojen Požarevac u punom profilu - rekao je Vesić. 

Foto: Goran Vesić / Twitter

 

Istakao je da će se graditi i auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad dužine 105,4 km koji bi, kako se očekuje, mogao biti završen za četiri do pet godina, a gradiće se i 186 km brze saobraćajnice tzv. smajli na severu Vojvodine.

Vesić se osvrnuo i na informacije koje su se pojavile prethodnih dana, a prema kojima je više puteva izgrađeno od 2000. do 2012. godine.

Naveo je da je tada zapravo urađeno malo više od 40 km, a od 2012. više od 440 km.
Vesić je najavio i da će do Nove godine biti raspisan konkurs za zamenu dizelaša čija je suština da će oni koji voze dizelaše sa motorom evro 1, 2 ili 3, a žele da ga zamene ekološki prihvatljivijim vozilom, moći svoj automobil da daju na reciklažu, a od države će dobiti novčanu pomoć za kupovinu vozila sa motorom evro 6.

Prema njegovim rečima, za ovu svrhu je za tri godine odvojeno 108 miliona evra a ovo je, kako je dodao, jedna od mera za smanjenje zagađenja vazduha.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija