• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.11.2023

18:34

Dva Hrvata su se borila u srpskoj dobrovoljačkoj jedinici, a sin jednog od njih je poznati jutjuber! (FOTO/VIDEO)

EPA/FB printscreen/YouTube printscreen

Društvo

Dva Hrvata su se borila u srpskoj dobrovoljačkoj jedinici, a sin jednog od njih je poznati jutjuber! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Dvojica braće Dalibor i Darko Habjanec, koji su po nacionalnosti Hrvati, borili su se u čuvenoj srpskoj dobrovoljačkoj jedinici Veljka Milankovića "Vukovi sa Vučjaka" tokom ratova devedesetih.

"Vukovi sa Vučijaka" su bili prva srpska dobrovoljačka jedinica tokom raspada Jugoslavije. Formirana je u mestu Kremna blizu Prnjavora u Republici Srpskoj 1991. godine. Veoma značajnu, ako ne i presudnu ulogu je ova jedinica imala u probijanju „Koridora Života“ u Odbranbeno-otadžbinskom ratu. Junaštvo Veljka i njegovih boraca ostaće zapamćeno u analima ovog rata. Momci „večitog poručnika Milankovića“ izveli su jedini klasičan juriš „na nož“ viđen u ratu 1992. godine.

Foto: sites.google.com

Veljko Milanković

 

"Vukovi" su tokom rata, odlikovani ordenom Miloša Obilića, a u miru Karađorđevom zvezdom Republike Srpske prvog reda. Komandant Vukova, poručnik Veljko Milanković je posmrtno odlikovan ordenom Miloša Obilića. Umro je 14. februara na VMA u Beogradu i tri dana kasnije sahranjen je na rodnoj Kremni.

Dalibor i Darko Habjanec su Hrvati koji su se borili za "Vukove sa Vučjaka". Njih dvojica dolaze iz sela Štrpca pored Prnjavora. Borili su se u bici za Derventu gde im je primarni cilj bio osvajanje grada i čišćenje područja od ustaša, zelenih beretki i ostalih paravojnih jedinica.

Dalibor je prilikom izjave za medije rekao da je rat posebno prljav i da ne može da se opiše rečima i da se bore za svoj narod svuda gde je situacija zaoštrena.

- Priključio sam se skoro jedinici, a moj brat je tu od ranije. Derventa će pasti i oslobodićemo je od ustaša, zelenih beretki i opstalih paravojnih jedinica. Borićemo se svuda gde bude gužve, jer je ovaj rat posebno prljav i ne znam kako bih to opisao - rekao je tom prilikom Dalibor Habjanec.

Foto: printscreen facebook

Darko i Dalibor Habijanec

 

Dalibor je preživeo rat, a njegov brat Darko je nažalost poginuo. Najveća tragedija koja je zadesila Dalibora i "Vukove sa Vučijaka" te, ispostaviće se najkrvavije ratne godine, bila je pogibija Darka Habijaneca ličnog telohranitelja i desne ruke Veljka Milanovića. Darko je ubijen 3. novembra 1992. godine, na spratu lokala koji se nalazio u zanatskom centru u Prnjavoru. Pre toga je bio teško ranjen, gde mu je iz tela odstranjeno oko 150 gelera da bi kasnije preminuo.

Foto: printscreen facebook

Darko Habijanec

 

Sin bivšeg borca "Vukova sa Vučjaka" Dalibora Habjaneca je jutjuber Dario Habjanec poznatiji pod pseudonimom "Doktor Habi" i broji desetine hiljada pretplatnika, a njegov kanal se pretežno bavi poljoprivredom. Na snimku ispod se može videti sa njegovim ocem Daliborom:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija