• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.11.2023

13:20

(VIDEO) Krvavo nebo nad Rusijom i Ukrajinom! Narod gleda i ne veruje šta se dešava nad njihovim glavama!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Krvavo nebo nad Rusijom i Ukrajinom! Narod gleda i ne veruje šta se dešava nad njihovim glavama!

Podeli vest

Zbog delovanja Sunčevih baklji (snažnih eksplozija u Sunčevoj atmosferi) delove Rusije i Ukrajine preplavila je jedna od najsnažnijih polarnih svetlosti u grimiznim i zelenim nijansama u poslednjih nekoliko godina, pokazuju fotografije objavljene na društvenim mrežama i u ruskim medijima.

Aurora borealis (polarna svetlost) tokom noći je okupala delove Sibira, Urala, južne Rusije i Ukrajine u zeleno, grimizno i ljubičasto.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da noćno nebo širom Rusije ima crveni i zeleni odsjaj. Mehanizam i proces nastanka polarne svetlosti usko su povezani s aktivnošću Sunca.

Polarna svetlost u Zemljinoj atmosferi nastaje kada brze (300 do 1200 km/s), čestice s električnim nabojem (npr. joni, elektroni) Sunčevog vetra uđu u Zemljino magnetsko polje pa se, ubrzavajući se prema Zemljinim magnetnim polovima, sudaraju sa česticama vazduha i potiču ih na emitovanje svetlosti, najčešće na visinama između 90 i 150 km.

Aurora borealis je posebno sjajna u doba pojačane Sunčeve aktivnosti, kao što su Sunčeve pege i baklje. Posmatrana iz područja bližeg Zemljinim polovima polarna svetlost je uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina crvene boje.

Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustina vazduha na različitim visinama u atmosferi.

Naučni časopis Nju sajentist u septembru je objavio da se očekuje da će polarna svetlost ove godine biti jače izražena nego u poslednjih desetak godina zbog snažnije aktivnosti Sunca.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija