• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

07.11.2023

09:48

Struja i gas u Srbiji među najjeftinijima u Evropi: U većini zemalja više nego duplo skuplji, a u jednoj čak šest puta

Shutterstock, Branko Pantelić, Pngwing

Društvo

Struja i gas u Srbiji među najjeftinijima u Evropi: U većini zemalja više nego duplo skuplji, a u jednoj čak šest puta

Podeli vest

Cene električne energije i prirodnog gasa pre oporezivanja su porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su sada u padu. Iako nešto više nego u drugoj polovini 2022. godine, konačne cene za kupce, uključujući poreze, dostigle su svoj vrhunac u prvoj polovini 2023. godine.

Troškovi struje i gasa, koji su doživeli nagli rast nakon ruske invazije na Ukrajinu, sada se stabilizuju u Evropi, nakon što su dostigli vrhunac u prvoj polovini 2023. godine.

Dok cene pre oporezivanja opadaju, neke zemlje su već zamrzle mere podrške koje su nudile domaćinstvima, što je rezultiralo većim potrošačkim cenama.

Čini se da je EU spremnija za zimu ove godine sada kada je u velikoj meri zamenila rusku energiju, ali vredi napomenuti da postoji razlika između cena električne energije i prirodnog gasa među pojedinačnim zemljama kako unutar EU tako i van Unije.

U prvoj polovini 2023. prosečne cene električne energije za domaćinstva, uključujući sve poreze u EU, porasle su sa 25,3 evra za 100 kVh na 28,9 evra za 100 kVh, u poređenju sa istim periodom 2022.

Prosečne cene prirodnog gasa su takođe porasle sa 8,6 evra za 100 kVh na 11,9 evra za 100 kVh u istom periodu.

Gledajući procentualne promene u odnosu na prethodnu godinu, cene električne energije u EU su porasle za 14,5 odsto u prvoj polovini 2023. godine, a cene gasa za 37,9 odsto.

Foto: prentscreen Eurostat

 

 

U prvoj polovini 2023. godine, cene električne energije uključujući poreze za domaćinstva u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) kretale su se od 11,4 evra za 100 kWh u Bugarskoj do 47,5 evra za 100 kWh u Holandiji. Iza Holandije slede Belgija (43,5 evra), Rumunija (42 evra) i Nemačka (41,3 evra).

Cene električne energije bile su veće u devet zemalja članica EU od proseka EU.

Prosečne cene gasa za domaćinstva u prvoj polovini 2023. bile su najniže u Mađarskoj (3,4 evra za 100 kWh), Hrvatskoj (4,1 evra) i Slovačkoj (5,7 evra), a najviše u Holandiji (24,8 evra), Švedskoj (21,9 evra) i Danska (16,6 evra).

Foto: prentscreen Eurostat

 

 

Cene gasa su u nekim zemljama porasle više od 100%

Cene prirodnog gasa su značajno porasle u nekoliko zemalja širom Evrope, popevši se za više od 100 odsto u Letoniji, Rumuniji i Austriji.

Slede Holandija (100%), Turska (92%) i Irska (73%).

Zemlje EU Italija, Estonija i Hrvatska zabeležile su pad od manje od 1%. Severna Makedonija, kandidat za članstvo u EU, pokazala je najveći pad u celini od 14%. Sve ove promene su zasnovane na nacionalnim valutama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija