• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.11.2023

15:13

Čadež: Zbog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" Beograd će biti centar sveta!

Shutterstock

Društvo

Čadež: Zbog sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" Beograd će biti centar sveta!

Podeli vest

Na Beogradskom sajmu danas se otvara drugi sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, na kome će se do 19. novembra predstaviti više od 600 izlagača iz gotovo 30 zemalja.


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će Beograd biti centar vina u svetu i da će okupiti više od 600 izlagača, duplo više nego na prošlogodišnjem sajmu i 450 profesionalnih kupaca iz celog sveta, kao i najveća imena kada je reč o ocenjivanju vina.

- Neizmerivo je koliko ovaj festival može da pozitivno utiče i na našu privredu. Ne radi se samo o vinu, već i o ekonomiji i turizmu. Na svaki uložen evro, zarađuje se mnogo više i multiplikuje se na druge sektore - na transport i proizvodnju hrane. Ako stranci dolaze u Srbiju i kažu da je naša zemlja budućnost vina i budućnost gastronomije, onda to zaista baš i misle - naveo je Cadež.

Foto: Shutterstock

 

Prema njegovim rečima, na ovogodišnjoj Vinskoj viziji biće izloženi i štandovi sa regionalnim jelima i začinima, kao deo turističkih potencijala Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje su inicirale vinsku manifestaciju u okviru projekta Otvoreni Balkan.

- Tri lidera na ovome rade već nekoliko godina, kroz prijateljske odnose. Nažalost, to što u Srbiju dođe oko 50.000 ljudi iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije da razgovaraju, prave posao, sarađuju, a uz to popiju vino, često nije vest - kaže Čadež.

On ističe da Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, priprema plan podrške malim i srednjim preduzećima, za šta će biti formirani posebni timovi.

- Suština je u digitalizaciji poslovanja, gde mala i srednja preduzeća mogu da dobiju i do 50 odsto sredstava za implementaciju digitalnih programa. Takođe je uveden centar za podršku za odgovorno poslovanje. Cilj je da malim, srednjim i porodicnim firmama pomognemo i omogućimo realizaciju digitalne transformacije - rekao je Čadež i dodao da je preko platforme za organizovanje sastanka do sada zakazano već 4.000 sastanaka o ugovorima za konkretne poslove. 

Foto: RINA

 

Program u šest hala

Izlagači će vina predstaviti u šest hala, uz dodatne dve hale za gastronomiju, na više od 44.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Istaknuto je da će Hala 5 biti domaćin gastronomskog spektakla sa kuvarima iz celog sveta, masterklasovima i takmičenjem kuvara, dok će se Hali 11 održati izložba hrane, posebno ona iz regiona Balkana.

Precizirano je da će Hala 1 biti posvećena vinima iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, dok će Hala 4 predstavljati vina iz celog sveta.

Posetioci će pored ostalog moći da čuju predavanja o marketinškim strategijama za vinarije Balkana, osnovama degustacije i veštine uparivanja hrane i vina.

Sajam će imati i prodajni segment, a prodaja će se obavljati isključivo u specijalizovanoj prodavnici u Hali 1A.

Cena ulaznice je 700 dinara, a čaša za degustaciju vina se iznajmljuje po ceni od 500 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija