• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.11.2023

09:15

Deda Vuletov 100. rođendan povod za izgradnju crkve! Meštani sela kod Aleksinca osmislili genijalnu akciju!

Informer/shutterstock

Društvo

Deda Vuletov 100. rođendan povod za izgradnju crkve! Meštani sela kod Aleksinca osmislili genijalnu akciju!

Podeli vest

Meštani sela Bankovca, jednog od 72 naselja aleksinačke opštine, ujedinili su se u veri i želji da u svom naselju konačno dobiju crkvu. Na inicijativu meštana i grejačkog paroha odlučili su da prikupljanje sredstava započnu 18. novembra, na proslavi stotog rođendana najstarijeg meštanina sela Vukašina Mladenovića, deda Vuleta.

Ideja je da se hram podigne u blizini svetog kamena gde se meštani od davnina okupljaju i proslavljaju praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kojima će biti posvećena crkva. Za sada je ova lepa priča sa juga opštine uspela da ujedini sadašnje meštane sela, ali i bivše stanovnike i one čiji koreni potiču iz Bankovca, prenosi alpress.rs.

- Pozvali smo veliki broj ljudi, pogotovo one koji imaju veze sa selom i svi su se odazvali. Potvrdili su dolazak i raduju se inicijativi da napravimo crkvu. Što se tiče meštana sela, iako selo nije mnogo veliko, sve porodice i svi ljudi iz sela su uključeni i na neki način nas je ovo sakupilo na jedno mesto. Donosi slogu i jedinstvo. Svi zajedno, mnogo brzo i lepo napredujemo što se tiče izgradnje crkve - kaže meštanin Bankovca Filip Klain.

Deda Vule sa oduševljenjem prihvatio ideju

Raduje se i on da mesto u kome je proveo životni vek konačno dobije svetinju i da i on sam u tome može da učestvuje. Iako već u godinama, rado meštanima prenosi priče iz prošlih vremena kojih se dobro seća.

Foto: foto: Niška eparhija

 

- Prenosio nam je i priče odakle i kako je taj sveti kamen gde su naši preci slavili slavu. Pre nekoliko dana sam bio do njega i on me pita: ‘Je l’ će da bude crkva?’, kažem: ‘Hoće, deda Vule!’. On se raduje i stalno pričamo na tu temu. Poslednjih godina je već slab. Dolazi do mesta gde slavimo. Čak i kada mi mlađi nismo mogli, on je dolazio - kaže Filip.

O velikim praznicima ili na nedeljnu liturgiju Bankovčani moraju da prelaze nekoliko kilometara do najbliže crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Grejaču. On kaže da to predstavlja problem starijim meštanima i ističe koliko je važno da svako naselje ima svoju crkvu gde će se vernici okupljati na svetkovinama.

Foto: Tanjug

 

- Svakog Božića, Vaskrsa, tim većim praznicima, odlazimo do crkve. Nije baš blizu pogotovo za stare meštane da idu pešaka jer nemamo autobusku liniju do Grejača. Značilo bi nama da imamo crkvu. Mi smo malo selo, ali na neki način bismo mogli da obeležimo neke bitne praznike. Pogotovo praznik koji je posvećen caru Konstantinu i carici Jeleni - pojašnjava Klain i dodaje da u skladu sa mogućnostima žele da izgrade skroman hram, te da se nadaju da će za izgradnju, tačnije grube radove, biti dovoljno između milion i milion i po dinara.

Na deda Vuletov rođendan tačno u podne Bankovčani će se okupiti kod svetog kamena, gde su se i u stara vremena okupljali stanovnici ovog sela. Ostaje nada da će u neko skorije vreme na ovom mestu biti podignuta crkva i da će se među meštanima na prvoj liturgiji naći i deda Vule.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija