• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.11.2023

09:34

Crna statistika: Podmukla bolest koja odnese 4.500 života u Srbiji! Kada se jave prvi simptomi, već je kasno!

Informer

Društvo

Crna statistika: Podmukla bolest koja odnese 4.500 života u Srbiji! Kada se jave prvi simptomi, već je kasno!

Podeli vest

Novembar je mesec borbe protiv raka pluća, a godišnje u Srbiji od ove opake bolesti umre više od 4.500 ljudi. Ova crna statistika stavlja nas na prvo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća.

Dr Vesna Đurić, pulmolog u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", istakla je da stres može biti okidač za maligne bolesti poput karcinoma pluća.

- Stres pokreće ceo mehanizam veoma složenih patofizioloških posledica koje mogu da utiču na zdravlje. U našoj zemlji je statistika razočaravajuća – postavi se dijagnoza svake godine kod 7.000 ljudi. Ovu bitku izgubi oko 5.000. Radi se o teškom oboljenju. Veliki faktori rizika su genetske predispozicije, ili/i pušenje. U grupi pacijenata sa karcinomom pluća, 90 odsto su pušači. Postoje naravno i drugi faktori rizika, kao što je aero-zagađenje, prisustvo PM čestica u vazduhu, koje vrlo lako prolaze kroz disajni trakt i dolaze do pluća, a zatim se putem cirkulacije raznose do bilo kog drugog organa. One su veoma toksične i mogu da pokrenu oštećenje pluća i naruše zdravlje - rekla je doktorka Đurić.

Foto: Informer

 

Ona je navela nekoliko simptoma, ali i dodala da je u pitanju veoma podmukla bolest i da, kada se simptomi primete, ona je već uznapredovala.

- Kašalj je uglavnom simptom respiratornih bolesti ali je, isto tako, i najčešće zanemaren, posebno kod pušača, koji ga svrstavaju u normalan. Kašalj ni tada nije normalno da se dešava. Za svaku promenu kod kašlja, u jačini i intenzitetu, trebalo bi se obratiti lekaru. Takođe, nedostatak daha. Bolovi u grudima i iskašljavanje krvi obično nam govore da je bolest već uznapredovala. Pluća ne bole, tek kada bolest zahvati plućnu maramicu, gde se nalaze nervi, tada dolazi do jakih senzacija, poput bola - navela je dr Đurić.

Kako je rekla, od ranog dijagnostikovanja ove bolesti svakako zavisi i uspeh lečenja, a ističe i važnost prevencije.

- Dakle, prevencija je najjeftinija, ali je najuspešnija. Na prvom mestu su to preventivni pregledi. Pušači stariji od 50 godina bi trebalo jednom godišnje da odlaze na kontrole. Spirometrija i standardna radiografija grudnog koša predstavljaju zlatni standard u postavljanju dijagnoze, a tu su i dodatni pregledi, poput skenera - ističe doktorka.

Foto: Informer

 

Žarko Lušević imao rak pluća

O ovoj bolesti posebno se priča poslednjih dana, nakon što je preminuo glumac Žarko Laušević, koji je imao upravo rak pluća.

Od ove bolesti preminule su i mnoge druge naše poznate ličnosti, poput Nebojše Glogovca, Zorana Kalezića, te Olivera Dragojevića, Masima Savića i drugih.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija