• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

20.11.2023

18:35

Srbija ima jednocifrenu inflaciju! Do kraja godine sledi dodatno smanjenje!

informer

Društvo

Srbija ima jednocifrenu inflaciju! Do kraja godine sledi dodatno smanjenje!

Podeli vest

Zamenik direktora za istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Milan Trajković kaže da su stabilizacija cena hrane, cena energenata, dobra poljoprivredna sezona, ali i akcija Bolja cena doprinele da imamo jednocifrenu inflaciju.

Najavio je da bi međugodišnja inflacija trebalo do kraja 2024. godine da bude blizu tri odsto.

Posle godinu i po dana, inflacija u Srbiji ponovo je jednocifrena.

Međugodišnje ona je 8,5 odsto, a do kraja godine trebalo bi da se dodatno smanji. Šta je najviše uticalo na pad inflacije i šta nas očekuje u narednoj godini?

Zamenik direktora za istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Milan Trajković rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se inflacija smanjuje od marta, kada je bila oko 16 odsto, a na to utiče stabilizacija cena hrane i cena energenata.

- Ono što je doprinelo da imamo jednocifrenu inflaciju je svakako visoka baza prethodne godine. U oktobru protekle godine imali smo najvišu stopu mesečne inflacije 1,9 odsto, a sada je 0,3 odsto -  naveo je Trajković.

Kako je istakao, i dobra poljoprivredna sezona, ali i akcija Bolja cena uticali su na smanjenje inflacije.

Foto: Tanjug

 

Bilo je potrebno pogledati i mesečnu stopu inflacije, kako kaže, od jula u narednih meseci je bila 0,3 odsto, zatim 0,8 odsto zbog povećanja cena energenata, ali je najavio u narednom periodu takođe niske stope mesečne inflacije.

 - Srbija je odlučila da cene energenata povećava 2023. godine, a ne 2022. Srbija nije htela da pored rata u Ukrajini donosi odluke koje će uticati dodatno na neizvesnost. Opredeljenje je bilo da poveća cene energenata kasnije - naveo je Trajković.

Prema njegovim rečima, inflacija će do kraja godine biti oko osam odsto, nastaviće da se smanjuje i sredinom godine međugodišnja inflacija će se kretati četiri-pet procenata, a da se 2024. godina završi sa inflacijom od tri do četiri odsto, bliže stopi od tri.

Istakao je da svi faktori govore da se ne očekuje rast cena prerađene hrane. Jedini, kako kaže, razlog za povećanje cene hrane koji proizvođači mogu da iskoriste je povećanje minimalne cene rada i povećanje cena energenata od ove godine.

Minimalna zarada je pokrivala do sada oko 78 odsto minimalne potrošačke korpe, a Trajković kaže da u sledećoj godini očekuje da će ona pokrivati 85-86 odsto minimalne potrošačke korpe.

- Može da se desi da minimalna korpa bude niža od 55.000 i to bi onda značilo da će prvi put minimalna zarada pokriti 89-90 odsto minimalne potrošačke korpe - kaže Trajković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija