• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

22.11.2023

07:30

"Unuk mi muca zbog strahota rata!" Potresna ispovest žene čija je ćerka sa četvoro dece evakuisana iz Gaze!

EPA

Društvo

"Unuk mi muca zbog strahota rata!" Potresna ispovest žene čija je ćerka sa četvoro dece evakuisana iz Gaze!

Podeli vest

Moja ćerka Angelina el Kourm Arafat, koja ima državljanstvo Srbije i Palestine, konačno je stigla u Srbiju. Mog zeta Palestinca nisu pustili da pređe granicu, kaže Aleksandra Kovačević.

- Moj najmlađi unuk od četiri godine je usled strahota rata počeo da muca. Iako mu govorimo da je tata na putu, on nam odgovara da zna da mu je otac u ratu. Ćerka je sa četvoro dece došla praznih ruku, nemaju ni garderobu... Niti jednu sliku nisu poneli sa sobom, sve im je uništeno u Gazi. Moji stariji unuci imaju 20 i 19 godina i oni su studenti, dok unuka ima 12 godina. Ona još ne može da shvati da joj je poginula najbolja drugarica.

Ovako za Informer priča Aleksandra Kovačević, majka srpske državljanke Angeline el Kourm Arafat, koja je juče iz Gaze stigla u Srbiju sa četvoro dece.

Foto: Reuters

 

Deca plakala za ocem

Kako kaže baka Aleksandra, ćerku i unuke je dočekala sa domaćom trpezom, kako bi se osećali da su stigli kući, ali je svesna da strahote rata koje su doživeli njeni najbliži neće proći lako. Zahvaljujući zajedničkom angažmanu ambasada Srbije u Tel Avivu i Kairu Angelina se sa decom domogla Srbije, ali nažalost, njenom zetu, koji je Palestinac, nije bilo dozvoljeno da pređe granicu.

- Evakuacija je prošla dobro, ali mog zeta nisu pustili da krene za Srbiju. Na egipatskoj granici mu nisu dozvolili da prođe, nego su ga vratili nazad za Gazu. Deca su plakala kada su shvatila da otac neće moći da pređe granicu i putuje sa njima. Ćerka je na kraju sa decom evakuisana, zahvaljujući našoj ambasadi u Tel Avivu i našoj ambasadi u Kairu. Mladić koji se zove Stefan iz Ambasade Srbije u Kairu zaista je uradio sve da im pomogne da se evakuišu. Oni su sve organizovali, prešla je granicu Rafa prema Egiptu. Predstavnici Ambasade su lično kolima došli do graničnog prelaza po moju ćerku i unuke, a u Kairu su im rezervisali hotelski smeštaj - kaže Aleksandra.

Kako navodi, izraelske vlasti nisu ni na koji način obrazložile zbog čega njenom zetu nije dozvoljeno da napusti Gazu.

- Nadamo se da će i moj zet, koji je inače inženjer, uskoro biti sa svojom porodicom, ovde u Srbiji. Inače, moja ćerka je sa porodicom čekala dve do tri nedelje da se završi procedura za evakuaciju iz Gaze. Bili su u strahu svakodnevno i od početka sukoba želeli su da pobegnu od strašnog rata. Izraelci su bombardovali zgradu u kojoj su živeli moja ćerka, zet i deca u Gazi. Oni su, srećom, uspeli na vreme da pobegnu i sklone se na bezbedno - priča nam u dahu Aleksandra.

Foto: Reuters

 

Više hiljada Srba evakuisano avionima "Er Srbije"

Više od hiljadu putnika iz celog regiona evakuisano je iz Tel Aviva letovima "Er Srbije" od početka sukoba Izraela i Hamasa u oblasti Gaze 7. oktobra. Boško Rupić, direktor za komercijalu i strategiju u "Er Srbiji", kazao je da je bilo ukupno sedam letova "Er Srbije", pet redovnih i dva repatrijacijska, a da su prevezeni putnici iz Srbije, Severne Makedonije, Bugarske i Crne Gore.


On je kazao da za letove u delovima sveta u kojima vlada određeni sukob postoje jasno definisani bezbednosni protokoli.


- Ako postoji bilo kakav rizik da ruta kojom se putuje do Izraela i nazad može da bude ugrožena, postoji jasan protokol šta se radi u takvim situacijama, postoje jasno definisani alternativni aerodromi i gde se sleće u slučaju neke nepredviđene situacije - rekao je Rupić.

Kako objašnjava, i ona je živela u Gazi od 1986. godine. Kako ističe, tamo je rodila svoje troje dece, a onda 2014. je odlučila da se ipak vrati u Srbiju.

- Ćerka mi se udala u Gazi i ostala da živi tamo dok sam ja u Srbiju dovela oba sina. Ne verujemo Izraelcima kada kažu da će biti proglašen humanitarni prekid vatre. Dosadašnja istorija ovog sukoba je pokazala da oni nisu iskreni. Zaista ne možemo da predvidimo da li će ikada biti bezbedno da se naša porodica vrati u Gazu - ističe naša sagovornica.

Foto: Reuters

 

Izmoreni i prehlađeni

Angelina nakon golgote koju je prošla juče nije bila u stanju da priča sa nama. Jedino je uspela da se zahvali Ministarstvu spoljnih poslova na pruženoj podršci i pomoći, kako bi ona i deca bezbedno napustili Pojas Gaze.

- Svi su prehlađeni i mnogo kašlju, moraju da idu sada kod lekara na preglede. Preživeli su mnoge muke, trebaće mnogo vremena da dođu sebi. Učiniću sve koliko mogu da ih vratim u normalu. Sada se svi nadamo da će nam se pridružiti i zet - kaže Aleksandra.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić za Informer navodi da je akcija evakuisanja srpske državljanke bila vrlo zahtevna.

- Posebno se zahvaljujemo kolegama iz Ambasade Srbije u Egiptu, koji su obavili sjajan posao - kaže Nikolić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija