• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2023

20:51

Za vikend osetno hladnije! RHMZ upozorava: Uskoro stižu i prve pahulje u gradovima, a sneg se očekuje u ovim delovima Srbije!

Beta

Društvo

Za vikend osetno hladnije! RHMZ upozorava: Uskoro stižu i prve pahulje u gradovima, a sneg se očekuje u ovim delovima Srbije!

Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da se u toku noći u većem delu zemlje očekuje oblačno vreme ponegde sa slabom kišom, dok se na planinama jugozapadne i južne Srbije očekuje slabi sneg.

- U toku noći u većem delu zemlje oblačno ponegde sa slabom kišom uz postepeni prestanak padavina, a na planinama jugozapadne i južne Srbije i sa slabim snegom. Na severu Vojvodine pretežno vedro, a u drugom delu noći ponegde i slab mraz - stoji u RHMZ najavi.

Foto: printskrin RHMZ

 

Prvi sneg u gradovima se očekuje u subotu

Prvi sneg ove godine u gradovima Srbije se očekuje u subotu 25. novembra u jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima. Prva prilika za kratkotrajni sneg u Beogradu i Vojvodini je dan posle, u nedelju 26. novembra.

Ovu prognozu je izneo meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Slobodan Sovilj, dodajući da je statistički gledano, decenijama unazad između 23. novembra i 3. decembra najverovatnija pojava prvog snega i zadržavanja snega na tlu.

Srednji datum pojave prvog snega u Beogradu je 23. novembar, poručuje Sovilj, dodajući da je 3. decembar srednji datum pojave snežnog pokrivača.

- To je statistički podatak dobijen na osnovu višedecenijskih merenja, ali od jedne do druge godine vremenske situacije se dosta razlikuju. Nekada prvi sneg može da padne i u oktobru, a nekada ga praktično nema do sredine ili do pred kraj zime, kao što se dogodilo u zimskoj sezoni 2019. na 2020. Prvi snežni pokrivač u Beogradu je zabeležen tek 27. februara, simboličnih 4 cm, a do tad nije bilo uopšte snega - podseća on.

Foto: Novak Đurović, Aleksandar Jovanović Cile

 

Sovilj naglašava da je svaka sezona drugačija, a da je ovo "ipak samo jedan statistički podatak".

Meteorolog Sovilj je rekao da se prvi sneg očekuje u subotu 25. novembra, u krajevima koji se nalaze južno od Kragujevca.

- Pre svega mislim na jugozapadnu, južnu i jugoistočnu Srbiju. U tim planinskim i nižim predelima naše zemlje će biti snega - poručio je on.

Govoreći o Vojvodini i Beogradu, Sovilj je rekao da uprkos zahlađenju i "definitivno nižim temperaturama u odnosu na prvih 20 dana meseca", padavine u vidu kiše će i dalje biti dominantnije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija