• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.11.2023

19:51

Večna slava srpskom junaku: Mića sam zarobio ustaške tenkove u herojskom podvigu!

wikipedia.org

Društvo

Večna slava srpskom junaku: Mića sam zarobio ustaške tenkove u herojskom podvigu!

Podeli vest

Imena majora Milana Tepića, Zorana Karlice, Veljka Milankovića, Boška Perića Peše i drugih srpskih junaka su imena kojima se naš narod ponosi, a među njima je i večni potporučnik Milodrag Mića Stanojević.

U junu 1991. godine ustaški Zbor narodne garde (ZNG) zauzeo je niz opština i mesta sa većinskim srpskim stanovništvom na teritoriji Srpske autonomne oblasti Krajina. Kao odgovor, JNA je 30. juna 1991, naredila mobilizaciju 5. banjalučkog korpusa sa ciljem da se uđe u Socijalističku Republiku Hrvatsku i zaštiti srpsko civilno stanovništvo, koje se našlo na udaru. Među borcima JNA koji su tih dana mobilisani nalazio se i Milodrag Stanojević.

 

Iako je većina boraca sa prostora Kozarske Dubice bila mobilisana u 11. partizansku, kasnije Dubičku brigadu, Milodrag je bio na dužnosti u 43. prijedorskoj brigadi. Pored toga što je bio veoma mlad, zbog hrabrosti pokazane na ratištu unapređen je u potporučnika i data mu je komanda nad četom. Saborci su ga opisivali kao izuzetno skromnog i neverovatno hrabrog, što je i pokazao nekoliko puta. Posebno je ostao zapamćen podvig kada je u selu Lovska, 19. oktobra 1991. godine, sam istrčao pred neprijateljsku kolonu i tom prilikom zarobio dva tenka, jedno oklopno vozilo i ustaškog komandira ZNG.

Foto: wikipedia.org

Spomenik Milodragu Mići Stanojeviću

 

Postoji jedna, nepotvrđena, priča da je Milodrag u selu Lovska upoznao jednu devojku, te da se iz tog razloga zaštitnički postavio prema ovom selu. Kada su ustaše zauzele selo, njegova četa se povukla u selo Korita. Upravo tada, u jednom izviđačkom poduhvatu smrtno je ranjen. Poginuo je 23. novembra 1991. godine braneći položaje u selu Korita, u blizini Pakraca. Borci kojima je bio nadređen, ožalošćeni zbog gubitka voljenog komandanta, izvršili su juriš na neprijateljske položaje i tom prilikom su uz obostrane gubitke uništili jako neprijateljsko uporište.

Za zasluge tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, posthumno je odlikovan Ordenom Miloša Obilića, a jedna ulica u Kozarskoj Dubici danas nosi njegovo ime i snima se i film o ovom srpskom heroju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija